Dacă un adolescent ”refuză să se înscrie la facultate, face asta, probabil, pentru că este nehotărât. Este posibil să fie și un spirit de revoltă împotriva părinților care țin neapărat ca el să fie student, dar poate fi și îngrijorat că nu aveți suficienți bani. Astfel, se gândește că ar ajuta mai mult dacă s-ar angaja”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu, adăugând: ”oricare ar fi cauza refuzului lui, este important să-l asiguri că îl susții. Explică-i și care este importanța studiilor universitare”.

Moda nu e un sfetnic bun

”În cele mai multe cazuri, adolescenții merg acolo unde îi duce curentul generației lor. Ca urmare, majoritatea aleg ceea ce pare a fi la modă în momentul respectiv. Ca părinte, ar fi bine să-i spui că, orice ar decide, pasiunea și dedicația sunt cele care îi vor asigura succesul pe viitor”, spune specialistul.

Nu vrea să meargă la facultate – Alege varianta de mijloc

Cel mai bine ar fi să alegi calea de mijloc. Nu îl obliga să facă ceea ce ai decis tu, dar nici nu îl lăsa să aleagă singur, fără să îți spui deloc părerea. Dacă nu vrea deloc la facultate, vezi dacă are un alt plan.Poate vrea să învețe o meserie. Există nenumărate opțiuni de școli postliceale sau cursuri de formare.

Nu vrea la facultate, dar nu-l lăsa să stea degeaba

Sunt domenii care au căutare pe piața muncii și nu necesită facultate – de la instalator la mecanic auto, de la hair-stylist și până la cofetar.

Totuși, a sta acasă nu ar fi bine să fie o opțiune. Ar putea și varianta să se înscrie la o post-liceală sau să se angajeze unde ar putea fi primit. După un an sau mai mult timp se poate decide și să facă o facultate.

Citește și: Chiar are nevoie de facultate?

Sursa foto: shutterstock.com