Chiar și atunci când doar el câștigă (fie ești șomeră, fie ai ales să stai mai mult timp acasă cu copiii după concediul maternal), nu te poate lăsa fără niciun ban. Este nevoie să ai o sumă ca să faci cheltuieli pentru casă, pentru cei mici sau să-ți iei ceva ce îți dorești. Faptul că nu aduci un venit oficial nu înseamnă că nu muncești având grijă de gospodărie, gătind etc. Este util să știi și care sunt cauzele care l-au dus la concluzia că așa este mai bine, ca el să  administreze toți banii familiei.

Vrea să administreze toți banii familiei din dorința de își controla partenera

Există diverse motive pe care el le-ar putea invoca în favoarea unui astfel de aranjament. ”Poate el câștigă mai bine sau există alte argumente în favoarea faptului ca doar el gestioneze banii. Totuși, lipsa unei anumite sume de bani (chiar minimă) lunară duce la pierderea independenței, la scăderea stimei de sine și chiar la grave probleme de sănătate mintală și fizică pentru acea persoană”, este părerea psihoterapeutului Tedy Creștin. Poate că face asta pentru că își dorește să controleze tot și să sugrume orice urmă de independență la parteneră. Știe sau simte că o persoană care nu dispune de bani, practic, nu are autonomie.

Soțul te minte în ce privește banii…

Vrea să administreze toți banii familiei din nesiguranța și teama de a fi părăsit

Atunci când el vrea să țină toți bani și să nu-i dea soției nici un drept să decidă, ar putea fi din dorința de a domina și a avea controlul. Aceasta dovedește o anumită nesiguranță din aprtea lui. Îi este teamă că o femeie care să poată decide singură ce face cu banii ei l-ar putea părăsi sau înșela. Pe de o parte, ar trebui să îi dai motive să înțeleagă că poate avea încredere în el însuși, dar și în tine. Încearcă să-l convingi să meargă la un specialist. Ai putea sugera, mai întâi, varianta terepiei de cuplu pentru a nu se simți jignit. Totuși, dacă atitudinea lui depășește anumite limite, este violent, te jignește, încearcă să te izoleze de rude și prietenei, nu o tolera. Ar trebui să te pui la adăpost, chiar plecând de acasă, și să-i impui să-și schimbe comportamentul față de tine înainte de a reveni.

Citește și:

Banii pot dezbina o familie

Sursa foto: 123rf.com