Uneori, pare să nu audă nici când îi spui ceva care îl privește. Pleci și-i spui unde i-ai lăsat masa de prânz, când te întorci îl găsești nemâncat… Dar aceste probleme apar pentru că încă nu ai învățat să comunici eficient în cuplu.

Tipare de comunicare diferite la femei și bărbați

Dacă tu crezi că soțul nu aude ce-i spui, psihoterapeutul Andreea Olteanu îți spune că ”este doar o impresie. Niciodată nu vorbim la pereți, dar problemele apar atunci când tiparele de comunicare ale celor în cauză sunt extrem de diferite. Felul în care ne exprimăm depinde de diferența de gen, de modul în care suntem constuiți la nivel cerebral, de modul în care ne gestionăm emoțiile și în care depășim situațiile delicate pe care le-am avut în familia în care am crescut”. Învață cum să comunici eficient în cuplu și nu vei mai avea impresia că vorbești la pereți.

Înțelege felul lui de a se exprima

Pentru ca să comunici eficient în cuplu, trebuie să ții cont de anumite caracteristici generale ale bărbaților și ale lui, în particular. De obicei, constată psihoterapeutul, femeile își exprimă emoțiile la începutul mesajului și le transimt așa cum le simt în timp real, fără să explice de ce fac asta și ce își doresc de la interlocutor. Ele au nevoie să spună ce simt ca să se descarce. Vor doar să fie ascultate. Dar bărbații se concentrează pe rezolvarea unei probleme. Înțeleg că partenera suferă. Dau repede la o parte emoțiile și întrerup soția care vorbește pentru a da soluția rapidă și salvatoare. În acest caz, ambii se simt frustrați: ea pentru că nu a fost ascultată, iar el pentru că nu a fost apreciat. Dacă acest ciclu se repetă de prea multe ori, el ajunge să evite discuțiile cu ea, pentru ca să nu mai apară conflicte.

Reguli de comunicare cu bărbații

De multe ori, soții care vin la consilierea de cuplu nu au probleme reale, ci, pur și simplu, nu au învățat cum să comunice unul cu celălalt. Odată schema de comunicare înțeleasă și stabilită de comun acord, armonia revine ușor. Nu uita că și el își dorește să comunice cu tine, însă modul lui de a se exprima este diferit. Ar fi bine ca amândoi să înțelegeți felul celuilalt de a se exprima”. Pentru a reuși să fii ascultată, ține cont de faptul că mesajul tău ar trebui să fie mai clar și să spui exact ce vrei. Nu încerca să-i sugerezi dorințele tale. Mai ales când ai nevoie de o soluție rapidă de la soțul tău, spune cât mai exact care este problema. Fii atentă și la momentul pe care îl alegi să vorbești cu el. De obicei, bărbații nu au atenție distributivă. Dacă se uită la televizor, butonează telefonul sau chiar spală vasele, nu va putea să fie atent la ce îi spui.

Află și care sunt cele mai întâlnite greșeli de comunicare în cuplu!

Schimbare începe de la tine

Mai există și o situație foarte des întâlnită – aceea în care soțul are o problemă emoțională sau în viața profesională. Femeia vede că îl frământă ceva, dar are impresia că nu discută prea mult cu ea. Psihoterapeutul spune că în acest caz, ”nu te ignoră, ci are o modalitate diferită de a gestiona situația. Nu îl ajută să exprime ceea ce simte. Dacă vrei să fii alături de el, lasă-l să-și depășească singur stare și nu adăuga disconfort în plus, arătându-ți nemulțumirea. Oferă-i spațiu și arată-i că ai încredere în el și îl apreciezi. Dacă bărbatul tău a ajuns să te ignore cu adevărat, înseamnă că aveți o problemă de comunicare, care trebuie înțeleasă de amândoi și rezolvată cât mai repede cu putință. Dacă el refuză să meargă cu tine la un specialist sau la un curs de comunicare în cuplu, poți merge doar tu. Există și cărți foarte bune din care poți învăța. Dacă tu îți schimbi abordarea, vei vedea că el va aprecia efortul tău”, te sfătuiește Andreea Olteanu.

Cum comunici eficient în cuplu

Psihoterapeut dr. Andreea Olteanu www.scoala-familiei.ro

Psihoterapeut dr. Andreea Olteanu www.scoala-familiei.ro

”După prima perioadă de îndrăgostire, diferențele în funcție de gen și de propriile experiențe din familie încep să își pună amprenta asupra cuplului. Atunci este momentul să definim împreună cum vom comunica în viitor. Buna relaționare este extrem de importantă pentru stabilitatea căsniciei. Specialistii spun ca 60% din succesul unui mariaj se bazează pe comunicare și pe faptul că partenerii simt că sunt acceptați așa cum sunt, că pot să își exprime în mod autentic, necenzurat nevoile proprii și să își împărtășească trăirile. Nu doar femeile au senzația că nu pot comunica corespunzător cu partenerul, ci și bărbații resimt acest lucru, dar ei se plâng mai rar.”

Citește și: Vrei o căsătorie fericită? Iată care sunt cele mai bune sfaturi!

Sursa foto: 123rf.com