Tu ești tot timpul pe la mama ta? Sau soțul pleacă tot timpul în week-end la țară la părinții lui lăsându-te singură cu copiii? Vizitele prea dese la socrii sau la părinții tăiîși pun o amprentă negativă asupra relației voastre, dacă le faceți fiecare separat sau nu de comun acord.

Soțul tău ar trebui să fie pe primul loc

Părinții sunt importanți și ar trebui să aibă rolul lor în viața voastră. În plus, atunci când au probleme de sănătate, este datoria voastră să-i ajutați. Dar, până la urmă, prioritară este relația de cuplu. Nu ar trebui să-ți faci soțul să simtă că este pe locul 2.

Vizitele prea dese la socrii nu trebuie impuse

Nu să ai următoarele atitudini față de el (și nici el față de tine): ”nu am curajul să spun «nu» alor mei, așa că îți spun «nu» ție”; ”purtarea alor mei e ok, în schimb, tu ești problema”, ”ai grijă să nu faci nimic ce i-ar putea supăra”, ”dorințele părinților mei sunt mai importante ca ale tale”. În schimb, asigură-l că el este prioritatea ta numărul unu. Spune-i că vrei să-l sprijini și întreabă-l cum poți să faci asta. Cere-i ajutorul să le spuneți bătrânilor cu tact un lucru pe care ei nu-l vor agrea, dar pe care ați hotărât amândoi să îl faceți.

Acord comun pentru relația cu părinții

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Relațiile cu cele două perechi de părinți pot fi discutate simultan. Este bine să stabiliți de câte ori îi veți vizita și ce fel de relație doriți să aveți cu ei. Uneori, situațiile sunt diferite în ce privește cele două perechi de părinți. De exemplu, unii locuiesc în același oraș cu voi, iar alții în altă țară. Este important să înțeleagă faptul că într-un cuplu deciziile se iau de comun acord, deoarece ambii parteneri sunt afectați și doresc să știe cum va decurge viața lor.

Vă puteți vedea o dată pe an cu părinții care locuiesc în altă țară decât voi și în fiecare zi cu cei din același oraș. Dacă există o decizie pe care să o luați împreună, nu vi se vor mai părea prea dese vizitele la socrii.

Nu vă certați pe tema cine are dreptate și nu căutați o egalitate și reciprocitate perfectă. Este important să ajungeți la un acord comun, de care să fiți amândoi mulțumiți. Luați-o ca pe un exercițiu în luarea deciziilor în cuplu, atunci când consecințele vă privesc pe amândoi.”

Sursa foto: 123rf.com