Orice tip de abuz sau alt gen de violența raportată de copil părintelui, este un strigăt de ajutor și părintele sau profesorul ar trebui să intervină. Conform studiului global UNICEF pe tema violenței din anul 2014, în România, 41% dintre copii erau intimidați și hărțuiți de colegi la școală.

Cea mai des menționată formă de violență împotriva copilului a fost cea elev-elev (certuri, conflicte, țipete, folosirea de apelative) comparativ cu elev-profesor sau profesor-elev (ironie, țipete, ofense sau jigniri). De asemenea, violența verbală este tipul de violență menționat cel mai des, deși este considerată o formă de abuz mai puțin gravă.

Copiii, sfătuiți să ia atitudine

Având în vedere această problemă spinoasă, UNICEF și Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS) au lansat astăzi campania împotriva violenței în școli cu mesajul „Ești erou în curtea școlii când oprești violența verbală!”. Copiii sunt încurajați să spună unui adult atunci când văd un caz de violență – fie că este vorba de un elev împotriva unui alt elev, fie că un profesor agresează un copil. Dar în școlile din România a apărut și o nouă formă de violență – acea de la elev la profesor. În toate cazurile, părinții au un cuvânt important de spus. Educația pe care o dau acasă copiilor lor este importantă, la fel, și atitudinea pe care ar trebui să o adopte atunci când află de astfel de cazuri care se petrec în clasa unde acesta învață.

Strigăt de ajutor

”Orice tip de abuz sau alt gen de violența raportată de copil părintelui, este un strigăt de ajutor. Părintele trebuie să aibă o reacție spontană de ajutor și, în cazurile care necesită intervenție de urgență pentru a nu se mai repeta, adultul trebuie să vină la școală și să discute cu persoanele implicate”, spune psihoterapeutul Lavinia Țânculescu. Specialistul ne-a mai explicat și ce trebuie să faci pentru ca micuțul tău să nu devină o victimă sigură în fața colegilor mai agresivi. Și nu este vorba să-l înscrii la cursuri de autoapărare, ci să-i arăți dragoste, prin care să-i consolidezi personalitatea.

Sursa foto: 123rf.com