România a lansat pe 2 martie Parteneriatul Global Opriți Violența Împotriva Copiilor. Violența împotriva copiilor rămâne un fenomen aproape invizibil, dar prezent la scară largă în România. În timp ce violența extremă împotriva copiilor este respinsă (de exemplu, bătăi, abuzuri sexuale, viol), există o toleranță ridicată față de mai multe forme „moderate” de violență, cum ar fi neglijarea, pălmuirea, țipatul, umilirea etc. Numărul de cazuri înregistrate a crescut cu 14% în ultimii doi ani – probabil, ca urmare a gradului de conștientizare crescut.

13.500 de cazuri de violență asupra copiilor în 2015

Deși România a făcut progrese în ultimii ani, pentru mulți copii și multe femei din această țară violența rămâne încă o realitate. În 2015, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a înregistrat peste 13.500 cazuri de diferite forme de abuz, neglijare și exploatare a copilului, iar în primele nouă luni ale anului 2016 s-au înregistrat peste 10.000 astfel de cazuri. Creșterea numărului de cazuri raportate poate fi un rezultat al faptului că violența împotriva copiilor este tot mai puțin tolerată și tot mai mult semnalată. Chiar și așa, există nenumărați copii care suferă în tăcere”, a declarat dna. Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România, , la lansarea Parteneriatului Global Opriți Violența Împotriva Copiilor și a Campaniei Naționale privind combaterea violenței împotriva copiilor în societate.

Demersuri de a lupta împotriva violenței

Ca parte a demersurilor României de a lupta împotriva violenței, UNICEF în România în parteneriat cu Guvernul României au lansat o campanie de informare și conștientizare la nivel național și local în privinţa violenței împotriva copiilor în societate. Campania se va derula pe parcursul anului 2017 și atrage atenția copiilor și adulților care sunt martorii unor acte de violență în spațiul public asupra faptului că „Nu e normal să fie normal, violența împotriva copiilor este inacceptabilă”.

Fetiță de 10 ani, terorizată de tatăl ei

În discursul său, dna. Sandie Blanchet a amintit de cazul concret al unei ”fetițe în vârstă de 10 ani care locuiește cu părinții ei și cu doi frați mai mici într-un orășel din județul Bacău. Mama ei muncește cât e ziua de lungă și abia se ajunge cu banii, iar Andreea o ajută la treburile casei după orele de școală. Amândouă încearcă să aibă totul pus la punct până se întoarce tatăl fetei de la muncă. Dacă seara, când vine acasă, tatăl Andreei nu găsește masa gata și casa curată, își bate soția. O bate atât de crunt, încât uneori aceasta trebuie internată în spital. Și atunci când mama ei nu e acasă, Andreea îi ia locul și se ocupă de toate treburile. Lipsește și de la școală pentru a sta și a avea grijă de frații ei mai mici. De câte ori Andreea aude pașii tatălui ei în apropiere, inima începe să-i bată cu repeziciune. Îi este mereu teamă că acesta va găsi ceva care nu e pe placul lui și va începe să țipe și să dea în ea”.

Cunoști un caz de violență asupra unui copil? Raportează la Telefonul Copilului!

Numeroase cazuri de violență împotriva copiilor în România și Europa

Din păcate, Andreea și mama ei nu sunt singurele victime ale violenței”, a subliniat reprezentantul UNICEF în România, adăugând: ”În zilele noastre, cercetările vin să ne demonstreze că violența nu are granițe și nu ține de naționalitate, etnie, educație sau statut social. La nivel mondial, aproape un miliard de copii sunt victime ale violenței în mod frecvent. La fiecare cinci minute, un copil moare în urma unui act de violență comis asupra sa. Potrivit unui studiu realizat de UNICEF, în regiunea noastră, peste 50% dintre copii sunt disciplinați prin violență. În Europa, anual, aproape 13 milioane de femei și fete sunt victime ale violenței fizice. Și cu toții știm că aceste cifre ascund, de fapt, o realitate mult mai dură, căci cazurile de violență rămân adesea invizibile și neraportate”.

Lansarea parteneriatului a adus împreună reprezentanți ai Guvernului, ai Parlamentului, ai corpului diplomatic, ai UNICEF în România și ai organizațiilor nonguvernamentale, precum și ai presei. Cu toții și-au exprimat angajamentul de a contribui la oprirea abuzului, exploatării și a tuturor formelor de violență împotriva copilului.

Citește și: Violența în familie nu trebuie tolerată!

Sursa foto: 123rf.com