Auzim, adesea, vorbindu-se despre violenţa în familie, violență fizică şi verbală asupra femeii şi a copiilor. Din păcate, se pierde din vedere faptul că cele mai multe cazuri de abuz rămân în umbră, bine ascunse după paravanul gros al aşa-zisei morale. De aici, din cauza unei temeri generale de „gura lumii” şi a unei încrederi slabe în forţele proprii, dramele în familie sunt trecute de foarte multe femei sub semnul tăcerii.
Situaţia e alarmantă în ce privește violența în familie
Chiar şi aşa, în condiţiile în care foarte multe dintre cazurile de violenţa în familie nu sunt înregistrate, statisticile întocmite sunt un real semnal de alarmă. Numărul acestora a ajuns la 11.534 în 2008, în timp ce în primul semestru din 2009 au fost identificate nu mai puţin de 6.386.
Dintre situaţiile de abuz asupra femeii care au ajuns în instanţă, principala abatere se referă la violenţa domestică (63% din cazuri), urmată de abuzul sexual (29%) şi traficul de persoane (8%). În plus, în familiile cu astfel de probleme, consecinţele negative ale abuzului tatălui se răsfrâng, în mod direct şi indirect, şi asupra copiilor. Conform statisticilor furnizate de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului în perioada ianuarie-martie 2009, 309 copii au fost abuzaţi fizic, 209 copii au suferit în urma abuzurilor emoţionale iar 127 copii au fost victime ale abuzului sexual.
Dreptul la fericire există…
…şi e susţinut de organizaţii care acordă sprijin în astfel de situaţii delicate. Dacă în familia ta persistă certurile, tu şi copiii sunteţi „asaltaţi” cu înjurături sau, şi mai grav, vătămaţi corporal, nu ezita să ceri sprijinul celor care sunt acolo mereu pentru a-ţi întinde o mână de ajutor. Nu tolera violența în familie. Nu ar trebui să accepți ameninţări de genul: „îţi trag una”, „te omor”, „vă arunc în stradă”, pentru că nu meriți un asemenea tratament. În plus, amintește-ți permanent că, atunci când sunt în mod frecvent confruntaţi cu situaţii de violenţă, copiii devin retraşi, nesiguri, lipsiţi de încredere în sine şi în ceilalţi, au un randament şcolar în scădere, manifestă dificultăţi de comunicare cu cei de aceeaşi vârstă pe care îi evită ori faţă de care devin agresivii. Mai bine spus, vor fi privaţi de un viitor armonios.
„Rupe” tăcerea despre violența în familie
Pune capăt suferinţei tale şi acordă o şansă în plus copiilor. Violența în familie nu trebuie să le marcheze copilăria. Serviciile de ajutor sunt confi-denţiale şi complet gratuite. „Salvaţi Copiii” România acordă sprijin, consiliere şi terapie de specialitate, prin intermediul Centrelor de Consiliere din Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Suceava şi Târgu-Mureş.
Poţi lua legătura cu un asistent social sunând la numărul de telefon 021/3166176 şi veţi găsi împreună soluţii la dificultăţile cu care te confrunţi. De asemenea, dacă doreşti informaţii sau vrei să semnalezi nerespectarea drepturilor copilului tău ori ale altui micuţ și cazuri de violența în familie, sună, cu încredere, la 116.111 sau accesează www.telefonulcopilului.ro.
Sursa foto: