Psihologul Cristina Ion-Rădulescu este de părere că „trebuie să știi, ca mamă, cu cine iese fiul sau fiica ta, dar, dincolo de asta, trebuie să fii conștientă că este bine să aparțină unui anturaj și să nu îl privezi de această nevoie”. Specialistul le recomandă mamelor de pre-adolescenți să le faciliteze apartenența la un club sportiv sau la alte activități extrașcolare, cum ar fi o trupă de teatru, un cor etc. Astfel, lui va fi mai ușor să se integreze într-un grup, dar și ție îți va fi mai ușor să-l „monitorizezi”, să știi ce face și cu cine este.

„Nu îl văd pe acasă”

Poate ești în tabăra mamelor care abia dacă mai văd copilul pe acasă. Bine ar fi să spună unde și cu cine se vede, iar tu să ai garanția că este bine. Dar pe lângă palpitațiile pe care ți le dă faptul că mai întârzie din când în când, să știi că este bine că socializează. E bine să existe limite, nu trebuie să-și neglijeze obligațiile școlare și prietenii trebuie aleși cu grijă pentru că își va însuși din obiceiurile lor. Dar e poate mai rău atunci când copilul alege să stea doar în casă, iar cea mai mare parte a timpului și-o peterce în fața calculator. Acest fapt are influențe asupra sănătății lui: se îngrașă și de aici o sumă de patologii etc.

Calculatorul, singurul prieten

Singurătatea afectează dezvoltarea fizică, dar și pe cea psihologică. Îi va fi mai greu să se adapteze unor medii noi, să aibă încredere în forțele proprii, să comunice, să facă față unui serviciu etc. Are nevoie să fie pus în anumite situații pentru a învăța cum să se comporte și cum să le facă față, iar asta se întâmplă doar în mediul social. „Dacă adolescentul stă prea mult la calculator, încearcă să organizezi o serie neîntreruptă de ocazii și experiențe prin care să îl scoți din casă, astfel încât el să nu resimtă frustrare”, te sfătuiește Cristina. Nu îi lăsa la îndemână nici alte metode de a rămâne în virtual (cum ar fi tabletă sau smartphone) și umple-i timpul cu activități care să-i facă plăcere și să-i dea prilejul să socializeze.

Părinții rămân importanți

Chiar dacă are prieteni și pare că nu mai are nevoie de voi, să știi că este o falsă impresie. Chiar și la această vârstă, adolescenții se bazează pe părinții lor pentru a-și crea setul de credințe și valori. Chiar dacă pare să vă respingă, ia aminte la exemplul vostru și se bucură atunci când îl apreciați și prețuiți. Chiar și atunci când e morocănos și nu vrea să vorbească, faptul că părinții insistă să vorbească cu el și îi suportă toanele îl asigură de dragostea lor. Bineînțeles, dacă așa stă treaba, nu exagera cu drăgălășeniile pentru că e posibil ca mesajul pe care vrea să îl transmită este că vrea să fie tratat ca adult.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

Începuturile sexualității

A avea prieteni este frumos și util pentru adolescent. Permite-i să iasă din casă. Dă-i bani de buzunar, dar ai grijă să îi bugetezi, astfel încât să aibă posibilitatea de a economisi dacă are un plan anume. Viața lui socială cuprinde apartenența la un grup de prieteni (gașca), dar și debutul vieții sexuale – fie într-o relație stabilă și de lungă durată, fie din capriciu sau la îndemnul anturajului. Asigură-te că are toate informațiile de care are nevoie, de la descrierea și funcționarea organelor genitale până la boli cu transmitere sexuală și metode eficiente de protecție. Nu-i judeca partenera / partenerul căci va ajunge să se ascundă, să te mintă și, mai ales, să-și piardă încrederea în capacitatea sa de a lua decizii bune. Comunică în permanență cu el și ascultă-l fără prejudecăți!

Sursa foto: Palliativo / flickr.com