O viață sexuală împlinită la maturitate înseamnă altceva decât o viață sexuală reușită în prima tinerețe. După o anumită vârstă, „accentul se va muta natural de pe cantitate, pe calitate. Ambii parteneri conștientizează că nu mai au energia, condiția fizică, rezistența din tinerețe. Totuși, știu mult mai clar ce își doresc, pot încerca jocuri de preludiu mult mai sofisticate și lungi. Astfel, pot ajunge la un orgasm mai adânc și mai profund”, este de părere psihoterapeutul Tedy Creștin.

Menține-te în formă

Un act sexual înseamnă o cantitate importantă de energie pe care organismul tău trebuie să o consume. Este necesar un efort fizic pentru ca lucrurile să funcționeze bine. Oboseala, stresul, greutatea corporală în exces, circulația sangvină deficitară, bolile respiratorii, depresia sunt doar câteva din situațiile care duc la scăderea apetitului erotic. În fond, pentru o viață sexuală împlinită la maturitate, ai nevoie de o stare psihică bună la care se adaugă un organism sănătos. De aceea, sportul te ajută să te menții în formă. Dacă ai și o alimentație sănătoasă și faci vizite periodice la medic, vei avea și o viața intimă mai bună. Astfel, viața sexuală după 50 de ani poate fi mai bună ca la 20.

Cum să ai o viață sexuală împlinită la maturitate: Spune ce vrei

”Femeia poate sa discute mai mult cu partenerul pentru ca este vremea să își exploreze sincer fanteziile și dorințele nesatisfăcute. Uneori bărbatul se autocenzurează sau crede că nu este moral, etic sau pur și simplu că ea nu ar înțelege. A vorbi despre orice fantezii nu înseamnă aplicarea lor. Este vorba de comunicare sinceră, cunoașterea celuilalt, înțelegere profundă, acceptare necondiționată„ este de părere specialistul.

În plus, pentru a avea o viață intimă mai reușită, este nevoie să înțelegi ce este sexul cu adevărat. Nu este vorba doar de contactul în sine, ci de o întreagă atmosferă, de senzații, dar și de sentimente. Dorința poate fi insinuată prin mici gesturi de tandrețe, printr-o îmbrăcăminte sugestivă, dar care nu arată totul. Orice te-ai gândi care l-ar incita pe celălalt și care v-ar face să vă simțiți mai bine împreună.

Citește și: Monogamia, misiune imposibilă… îndeplinită

Viață sexuală împlinită la maturitate. Practica te face perfect

O viață sexuală activă are nevoie de o anumită frecvență. Multe studii arată că, cu cât se întâmplă mai des, dorința sexuală crește. Invers, cu cât numărul actelor scade, cu atât organismul se adaptează și distribuie energia și interesul în alte direcții. Frecvența recomandată este cuprinsă între unul și trei contacte pe săptămână pentru partenerii din grupa de vârstă 20-50 de ani.

Chiar dacă așa stau lucrurile, nu trebuie să privim sexul doar ca pe un act fiziologic și ca pe o obligație. În viața sexuală, este important și factorul psihologic și emoțional. Relația initmă este un prilej de a păstra și strânge legătura cu persoana iubită. Înseamnă maximum de siguranță și trăire intensă alături de partener. Tododată, chiar dacă poate interveni rutina în sensul rău al cuvântului, timpul poate fi în favoarea voastră. Faptul că partenerii se cunosc mai bine duce la viață sexuală mai reușită.

Citește și: Ce e de făcut când viața sexuală e în impas

Nu există reguli pentru o viață sexuală împlinită la maturitate

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395„Uneori partenerul se simte excitat doar pentru că poate vorbi sincer despre fanteziile ascunse, ținute acolo adânc, pentru ca nu a avut încredere în alții că le poate împărtăși. Acum este timpul pentru a încerca jocuri și jucării sexuale, cursuri și instructori de sex, alte activități erotice adiacente cum ar fi dansul. Nu există un manual cu reguli, doar direcții spre care se îndreaptă cuplul. Fiecare cuplu își găsește echilibrul și ritmul.

Un cuplu împlinit sexual este un cuplu în care ambii parteneri se simt fericiți, satisfăcuți, nu ascund nimic unul fata de celălalt, se accepta așa cum sunt. Chiar dacă ei cunosc limitele a ce pot face și ce nu pot face, nu au limite în a se exprima și nu au limite în a comunica. Se acceptă unul pe celălalt și își oferă suport emoțional unul celuilalt,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com