Viața sexuală activă, secretul tinereții creierului

Cercetătorii de la Universitățile Oxford și Coventry au întrebat 73 de participanți la studiu (28 de bărbați și 45 de femei), cu vârste cuprinse între 50 și 83 de ani, cum stau cu viața sexuală. 37 au răspuns că fac sex săptămânal, 26 – lunar, iar 10 – nu mai fac deloc, deci niciodată.

Apoi, savanții au testat performanțele cognitive ale subiecților și au observat că cei care făceau sex în fiecare săptămână au înregistrat scoruri mai ridicate în anumite privințe.

Astfel, participanții cu viață sexuală activă s-au descurcat mai bine la testele de fluență verbală. De exemplu, au numit cât mai multe animale care încep cu litera F în doar un minut. De asemenea, studiul a relevat că persoanele active sexual au avut rezultate mai bune și în ceea ce privește acuitatea vizuală.

Cu toate acestea, procesul de memorare și de atenție nu a fost cu mult diferit de cel al participanților mai puțin activi pe plan sexual.

Autorii studiului spun că o legătură concretă nu este încă stabilită între partidele de amor și bolile bătrâneții, dar există o posibilă explicație care ar putea înlesni înțelegerea efectelor benefice asupra creierului. În timpul sexului se eliberează hormonii fericirii, oxitocina și dopamina, care transmit semnale către creier, îndrumându-l astfel să își îndeplinească mai bine funcțiile. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare care să ateste aceste afirmații.