Să ai bani, dar și să fii faimos au devenit rețeta succesului. Nu este nevoie să faci ceva de valoare, ci să fii cunoscut și să-ți afișezi averea. Psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune că întotdeauna copiii au nevoie de modele. „Primul mediu din care copiii se inspiră și în care își caută modele este cel familial. Dacă părinții nu sunt destul de prezenți și uită copiii la televizor, aceștia vor găsi acolo valorile pe care să le imite. Nu fac o alegere conștientă cum că ar vrea să urmeze stilul de viață al unei anume vedete, dar adoptă un anumit fel de a fi. În momentul în care mai sunt și apreciați de anturaj, părinților le va fi foarte greu să îi mai schimbe obiceiurile”, remarcă specialistul.
Succes facil, fără muncă
Problema nu este faptul că adolescentul își găsește modele în afara casei, ci că aceste vedete prezentate ca exemple de împlinire în viață deseori duc un stil de viață dezordonat. Drogurile, băutura, relațiile dezordonate și chiar sinuciderea sunt des întâlnite și bineînțeles relatate de mass-media. Chiar și printre personajele fără probleme de acest gen se văd alte comportamente pe care nu ne-am dori ca ai noștri copii să le imite. În general, este apreciată reușita facilă. Fetele reușesc să capteze atenția mai ales prin etalarea sexualității. Nu contează educația sau ce gândesc. Din contră, pot face carieră într-un rol de femeie prostuță pe seama căreia se râde într-o emisiune tv. Bărbații se remarcă prin aventuri numeroase, printr-un limbaj vulgar și un anume fel de a se „descurca”. Printre picături, se strecoară și oameni care au făcut carieră prin muncă susținută, dar deseori sunt trecuți cu vederea și se pierd în hățișul personajelor de carton și al starurilor de o vară.
Rolul părintelui
Ce ai putea să faci în astfel de condiții? Ține copilul aproape. Chiar dacă este greu, fă-ți timp să stai cu el, să mâncați împreună seara, să ieșiți la sfârșit de săptămână. Discutați despre ce i s-a întâmplat la școală, despre filmele sau emisiunile pe care le-a văzut. Nu îi spune ce ar fi bine, ci ajută-l să descopere singur prin întrebările pe care i le pui. Problematizează anumite comportamente, astfel încât chiar el să spună ce nu este în regulă într-o anumită situație prezentată poate ca fiind de succes. Încearcă să restricționezi pe cât posibil accesul la televizor și internet. Ar fi bine să vizionați împreună emisiuni sau filme.
Alternative de reușită
Înscrie-l la activități extrașcolare sau provoacă-l la activități interesante acasă, astfel încât să nu fie nevoit să lâncezească la tv în timpul liber. Organizează cât mai multe evenimente de familie sau împreună cu prietenii: excursii în natură, plimbări prin parc, petreceri. Practică împreună cu ei un sport. Până la o anumită vârstă, li se va părea extraordinar să joace, de exemplu, fotbal în echipă cu mama. Ajută-l să cunoască oameni remarcabili care trăiesc în orașul vostru. Dă-i să citească literatură despre semeni care au schimbat fața omenirii. Poate că nu va ajunge un mare inventator sau explorator, dar cu siguranță va avea alte priorități în viață decât acelea de a ajunge faimos cu orice preț.
Modelul tău contează
”Îți ajuți copilul să distingă între bine și rău fiind prezent în viața lui. Transmite-i valori morale veritabile, pe care să le poată confirma văzându-le și la tine. Învață-l să distingă între bine și rău, între aparență și esență. Povestește-i despre cum comportamentul exterior și hainele pot înșela. Trezește-i interesul punându-i întrebări despre cum se simte vedeta cu adevărat când nu este în fața reflectoarelor și a camerelor de filmat, dincolo de măștile pe care le poartă și public. Dă-i exemple în sensul acesta. Fă-l să înțeleagă că nici nu contează cum te văd ceilalți, ci să te simtă bine în pielea ta așa cum ești.”
Sursa foto: Ashley Webb / flickr.com