Vârstele căsniciei. Etapele normale ale unei relații

Majoritatea trec în primele trei și șase luni prin ”luna de miere”, după care urmează perioada de cunoaștere, apoi, după aproximativ un an vin luptele pentru putere. În final, lucrurile se liniștesc, dar unele cupluri aleg despărțirea din cauza unor diferențe peste care nu pot trece. Totuși, ”fiecare relație este un univers în sine. Evident, nu există reguli de succes sau norme clare de comportament. Totuși, este util pentru parteneri să știe anumite lucruri despre ”vârsta” și dinamica relațiilor”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și: A doua parte a căsniciei, mai bună decât prima

Vârstele căsniciei. Nașterea unui copil

Un moment cu totul special este apariția unui copilul. Partenerii au provocări mai mari în timp ce devin părinți. Timpul în doi devine aproape inexistent și amândoi se concetrează pe cel mic. Ar fi bine ca în această perioadă să poată lua și scurte pauze în care să se reconecteze și să se comporte ca doi îndrăgostiți. Nu ar trebuie să devină doar ”mami” și ”tati” asexuați, iar romantismul să fie cu totul uitat. Cu toate provocările pe care le aduce această etapă, cele mai multe cupluri ajung să se întărească. Totuși, cei mai nepregătiți se despart sau rămân împreună doar de dragul copilului.

Citește și: Ce și-ar dori să știe tații despre sarcina soției, înainte de nașterea copilului? Tot ei ne răspund

Vârstele căsniciei. Etapa încrederii depline

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395Dincolo de aceste etape, ar mai fi una a încrederii depline. Ea vine în timp. Se construiește greu, dar nu mai dispare. Partenerii se simt împliniți. Știu unul ce gândește celălalt. Se completează și au grijă unul de altul. Nu multe cupluri reușesc această performanță, însă satisfacțiile sunt imense pentru cei care ajung aici. Dacă lucrurile nu merg la voi ca la alții sau după anumite reguli, amintește-ți că aceste etape nu sunt ”bătute în cuie” și voi vă puteți mișca dintr-o zonă în alta. Dacă vreți să rămâneți împreună, dar aveți anumite probleme de comunicare sau de sincronizare, există oricând specialiști care vă pot ajuta. Ei vă pot oferi un cadru neutru, sigur, cald și constructiv pentru a vă discuta problemele și a le rezolva,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com