Există mame care își lasă copilul de cinci-șase ani să stea singur acasă, pe când altele nu-l lasă nici la 12 ani să iasă singur la joacă. Totuși, este vorba de ceva mai mult decât de anxietatea mămicilor. Există pericole reale atunci când lași copilul singur. Cei mai mulți copii care sunt lăsați să se joace singuri afară locuiesc în cartiere rezidențiale bine păzite și nu trebuie să traverseze străzi ca să ajungă la locul de joacă.

Pericole care îl pândesc atunci când lași copilul să iasă singur la joacă

Cele mai multe familii nu-și pot lăsa micuții să iasă singuri. De la traficul infernal și până la persoanele rău-voitoare, există mai multe pericole care îi pot amenința. De aceea, unii copii nici nu mai ajung să se joace afară, pentru că părinții nu au timp să-i scoată la plimbare. Iar să-i lase singuri ar fi prea periculos.

Este pregătit copilul tău să rămână singur acasă?

Dar chiar și pentru copiii care au fost ocrotiți atâta timp, trebuie să vină vremea când să iasă singuri la joacă sau să meargă singuri la școală. Poate prima dată va ieși doar 5 minute, iar mama îl va veghea de la fereastră, iar tata îl va urmări de la distanță pentru a verifica dacă nu cumva i se întâmplă ceva.

Când poți să-l lași singur la joacă

Cele mai multe mame sunt de acord că 10-11 ani ar fi vârsta la care copiii ar trebui lăsați singuri afară. Majoritatea sunt deja la gimnaziu și ar trebui să meargă singuri la școală. Unii poate merg singuri la școală chiar de la 7 ani, dar aceștia sunt din ce în ce mai puțini. În general, este vorba de cei care stau aproape de școală și nu au străzi de traversat.

Deci, dacă merge singur la școală, îl poți lăsa și singur la joacă. Bineînțeles, cu condiția să vină la o oră rezonabilă acasă. Pentru a ajunge la momentul în care îl lași singur la joacă, trebuie să-l încurajezi să facă mici ”călătorii” de pe la 8-9 ani. Ține cont că nu este o vârstă standard. Depinde și de copil, și de cartierul în care stați.

În general, pentru a-ți da seama dacă e gata să iasă singur la joacă, trebuie să ții cont de:

  • maturitatea copilului;
  • încrederea în sine însuși și dorința lui de a ieși singur la joacă sau pe stradă;
  • unde merge copilul și la ce oră;
  • cât timp va sta singur;
  • este sau nu nevoie să traverseze strada.

Dacă stă acasă la calculator, crezi – poate – că este în siguranță. Iată ce pericole îl pândesc în spatele ecranului și cum îl poți păzi de ele prin cele cinci reguli care îi garantează siguranța pe internet.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com