Contextul pandemiei ”este, totuși, o situație fără precedent, la care copiii au nevoie să se adapteze (mai mult și mai greu decât adulții)”, constată psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Pe de altă parte, ”dacă alegi o vacanță prelungită la socri, înseamnă că deja ți-ai asumat o parte dintre regulile pe care trebuie să le respecți acolo. Una este să vină ei în casa ta, iar alta să mergi tu în gospodăria lor”.

Vacanță prelungită la socri? Fii recunoscătoare pentru oportunitate

Pentru început, ai putea să te concentrezi și pe avantajele pe care le aduce o astfel de situație. Probabil că veți împărți treburile casnice și cele mai multe le vor reveni socrilor. Vei avea mai mult timp pentru tine și familie sau pentru serviciu, în cazul în care lucrezi de acasă. Sigur, există și dezavantaje, dar totul depinde și de cât de împăciuitoare poți fi. Discută de la început anumite detalii organizatorice, precum și care va fi contribuția voastră la gospodărie, pentru a nu fi certuri mai târziu. Vorbiți și despre ce și cât veți plăti pentru întreținere. Chiar dacă par niște detalii minore, acestea pot duce la mari disensiuni dacă fiecare se așteaptă la altceva.

Impune limite socrilor

Atunci când petreci o vacanță prelungită la socri, nu înseamnă că veți juca doar după regulile lor. Este bine să impuneți – tu și soțul – anumite limite. E de la sine înțeles că nu vor intra peste voi în cameră, dar poate nu v-ar conveni să facă asta nici în lipsa voastră. Dar ar putea exista și situații mai dificile, cum ar fi să dormiți în sufragerie. Atunci va trebui ca voi să fiți cât mai ordonați pentru a nu-i deranja pe ceilalți și să suportați persoanele care trec prin camera voastră. Situația ar fi mai stresantă și ar trebui să se știe cât se poate prelungi statul la televizor și când să se retragă pentru a vă lăsa singuri. Nu doar tinerii căsătoriți au nevoie de intimitate. Dacă veți sta mai mult, alegeți cel puțin o seară pe săptămână în care să fiți doar voi doi.

Stai departe de conflicte atunci când petreci o vacanță prelungită la socri

Este bine să eviți pe cât posibil certurile. Chiar dacă, de exemplu, s-ar isca vreun conflict între socru și soțul tău, de exemplu, nu te lăsa tentată să ții partea unuia dintre ei. Tot așa, dacă voi doi aveți o dispută, faceți asta în intimitate și nu îi implicați și pe ei. Dacă sunt lucruri care te nemulțumesc la ei, nu le spune pe toate. Alege unul sau două mai importante pentru tine și discută despre ele. Altele, care nu sunt atât de însemnate, lasă-le deoparte și fă-te că nu le-ai văzut. Și, nu în ultimul rând, încearcă să te înțelegi bine cu soacra. Când nu se poate, mai bine eviți cearta decât să izbucnească un conflict.

Citește și: Vacanța cu copilul mic

Reguli de bună conviețuire cu socri

Psihotereaputul sugerează câteva aspecte de care să ții seama, astfel încât timpul petrecut la socri să fie cât mai agreabil:

– Ține cont de programul lor și încearcă, pe cât posibil, să ții pasul cu el. De exemplu, dacă soacra se trezește la 7, fă un efort și bea cafeaua cu ea la aceeași oră.

– Întreabă din timp cum ai putea să-i ajuți pe parcursul zilei.

– Dacă îți răsfață copiii, dă-i voie să facă asta. Dacă este vorba de lucruri total incompatibile cu stilul vostru de viață, atrage-i atenția fără să știe cei mici. De exemplu, sunt părinți care nu le dau deloc zahăr copiilor și bunici care fac tot felul de prăjituri. Nu e cazul să faci un scandal. Te poți implica și o poți învăța pe bunică să facă rețete dietetice, însă dă-i voie și ei să pregătească specialitatea ei. Copiii vor reveni la viața sănătoasă anterioară fără mari probleme și vor păstra o amintire frumoasă de la țară.

– Fă mici compromisuri, dar amintește-le copiilor că aceasta este o perioadă determinată în timp și că îndată ce lucrurile vor reveni la normal ei își vor relua programul obișnuit.

Citește și: Vacanță la bunici. Păreri pro și contra

Menține atitudinea pozitivă în timpul vacanței prelungite la socri

”Dacă, totuși, nu poți trece peste anumite lucruri, explică-i cu calm soacrei de ce ai adoptat anumite obiceiuri (de ex. ții copilul la dietă sau nu-i dai voie să se joace pe telefon). Dă-i argumente și explică-i care sunt pentru psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395micuț consecințele nerespectării regulilor. Fă-o să înțeleagă că este spre binele copilului și atunci vor fi mai multe șanse să respecte ce ai hotărât tu. Este important să-ți amintești că tu, soțul și copiii tăi formați o echipă. Petrece timp cu ei și amintește-le aceste aspecte pe care le-ai discutat și acasă. Dacă se ajunge la ceartă, încearcă să faci apel la umor și autoironie pentru a detensiona situația. Menține o atitudine pozitivă. Pune o muzică plăcută și relaxantă. Poți încerca să găsești puncte în comun cu soacra. Citiți reviste împreună, încercați rețete noi etc.,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com