Vacanța la mare în doi face bine cuplului? Te și vezi la plajă cu partenerul tău. Toate certurile și conflictele vor dispărea. Totuși, se întâmplă ca uneori problemele să se agraveze în vacanță, atunci când petreci mai mult timp alături de partenerul de viață. Află ce poți să faci ca timpul petrecut împreună să fie unul care să vă cimenteze relația, și nu să o distrugă.

Ce spun sociologii. Oare vacanța la mare în doi face bine cuplului?

Un studiu sociologic efectuat cu voluntari din Olanda și SUA arată că, într-adevăr, vacanțele ne fac să ne simțim mai bine. Turiștii care au fost în sejururi de 8 până la 13 zile au fost rugați să răspundă la niște întrebări care alcătuiau un jurnal al concediului lor. Cercetătorii nu au văzut nicio diferență în funcție de naționalitate. În schimb, au observat că emoțiile pozitive predominau în prima parte a deplasării. În ultimele zile, predomina insatisfacția. Acest fapt te poate face să uiți de momentele bune și să-ți aduci aminte doar de ce nu a mers atunci când îți amintești timpul petrecut acolo. Pe de altă parte, chiar dacă experiența lor a fost, în medie, agreabilă, niciunul dintre participanți nu a spus că a avut ”experiențe care i-au schimbat viața” sau că a fost fercit peste poate, așa cum te lasă agențiile turistice să înțelegi că va fi.

Citește și: Top 20 cele mai frumoase obiective turistice din România

Când e benefică vacanța la mare în doi

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Dacă cei doi parteneri au avut probleme în ultima vreme, însă își doresc sa fie împreună, sunt atrași unul de celalalt și doresc ocazia de a comunica mai mult și mai bine unul cu celalalt, atunci o vacanta la mare ar fi o ocazie foarte bună pentru a reconstrui relația. Dacă relația este mult mai grav și adânc afectată și cu cât partenerii se critică mai mult, sunt defensivi și agresivi din orice, se disprețuiesc, intră în izolare și nu comunică unul cu celălalt, sau sunt cinici, cu atât sunt șanse mai mari ca un concediu împreună să le dăuneze. În acest caz, ei au nevoie sa înceapă terapia de cuplu pe teren neutru, cu un profesionist, care să le sugereze o procedură și pași de urmat. Mulți simt chiar nevoia de o despărțire imediată de partener, pentru a întrerupe sursa conflictului, urmând analizeze ce-și doresc în viitor.”

Citește și:

Top 5 cele mai vizitate insule grecești

Suntem mai fericiți când suntem la mare! Și nu doar pentru că suntem în concediu

Talasoterapia sau cum te vindecă vacanța la mare de anumite afecțiuni

Sursa foto: 123rf.com