Din ce în ce mai multe școli din România adoptă uniforma școlară și există un proiect de lege care să o facă obligatorie în toate unitățile de învățământ din țară. Unii salută inițiativa, dar alții consideră că este o reminiscență ”comunistă”.

Uniforma, rol educativ

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu observă că uniforma are și un scop educațional: ”îi învață pe elevi că trebuie sa respecte niște reguli. În plus, pe lângă dezavantajul că îngrădește exprimarea a personalității prin vestimentație – așa cum se plâng mulți, pare să prezinte o sumă mare de avantaje. În SUA, s-a observat că în școlile care au adoptat uniforma a scăzut absenteismul. Explicația sociologilor este că elevii sunt mai puțin stresați de cum trebuie să se îmbrace, nu mai sunt copii marginalizați pentru că nu au haine de firmă și nu se îmbracă după ultima modă. Astfel, presiunea pe care o suportau cei cu condiții materiale mai modeste nu mai este atât de puternică.

Pregătire pentru vița profesională

Uniforma îi învață pe elevi să se îmbrace elegant și potrivit împrejurărilor. Majoritatea uniformelor au o eleganță sobră, ceea ce îi pregătește pe copii pentru viața profesională. Există meserii la care este obligatoriu să porți uniformă, iar la majoritatea joburilor trebuie să respecți un anumit cod vestimentar. Faptul că toți elevii sunt îmbrăcați la fel (și, mai ales, decent) poate îmbunătăți concentrarea pe lecții atunci când sunt în clasă și oferă o grijă în minus atunci când pleacă la școală. Un alt avantaj observat la școlile din România care au adoptat uniforma este că a scăzut criminalitatea. Prin acest procedeu, nu pătrund în școală decât cei care învață acolo. Pe de altă parte, se pare că elevii se simt mai responsabili atunci când poartă uniformă și acest sentiment are ca efect mai puține acte de violență.

Sursa foto: thinkstockphotos.com