Cu toate părerile și opiniile noastre, în școlile occidentale din țările cu o tradiție democratică predomină uniformele. Și elevii sunt mândrii să le poarte. Dar în România, după 25 de ani în care în majoritatea școlilor nu au fost obligatorii, copiii se revoltă. De multe ori, părinții care au prins poate câțiva ani de purtat ”cămașa cu picățele” sau costumul de pionier au asociat libertatea cu faptul că după decembrie 1989 nu s-au mai purtat uniforme școlare.

Citește și: Introducerea uniformei în școli, impusă prin lege

Uniforma școlară are rol educativ

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu observă că uniforma are și un scop educațional: ”îi învață pe elevi că trebuie sa respecte niște reguli. În plus, pe lângă dezavantajul că îngrădește exprimarea a personalității prin vestimentație – așa cum se plâng mulți, pare să prezinte o sumă mare de avantaje. În SUA, s-a observat că în școlile care au adoptat uniforma a scăzut absenteismul. Explicația sociologilor este că elevii sunt mai puțin stresați de cum trebuie să se îmbrace, nu mai sunt copii marginalizați pentru că nu au haine de firmă și nu se îmbracă după ultima modă. Astfel, presiunea pe care o suportau cei cu condiții materiale mai modeste nu mai este atât de puternică.

Citește și: Prințul George începe școala. Iată ce va învăța anul acesta. Școala britanică e foarte diferită de ce se învață la noi

Uniforma școlară este o pregătire pentru viața profesională

Uniforma îi învață pe elevi să se îmbrace elegant și potrivit împrejurărilor. Majoritatea uniformelor au o eleganță sobră, ceea ce îi pregătește pe copii pentru viața profesională. Există meserii la care este obligatoriu să porți uniformă, iar la majoritatea joburilor trebuie să respecți un anumit cod vestimentar. Faptul că toți elevii sunt îmbrăcați la fel (și, mai ales, decent) poate îmbunătăți concentrarea pe lecții atunci când sunt în clasă și oferă o grijă în minus atunci când pleacă la școală. Un alt avantaj observat la școlile din România care au adoptat uniforma este că a scăzut criminalitatea. Prin acest procedeu, nu pătrund în școală decât cei care învață acolo. Pe de altă parte, se pare că elevii se simt mai responsabili atunci când poartă uniformă și acest sentiment are ca efect mai puține acte de violență.

Citește și: Manualul de sport și de dirigenție, noi manuale obligatorii în programa școlară

Uniforma școlară oferă avantaje pentru părinți

Poate cel mai important avantaj al uniformelor este că elevii care nu își permit să poarte haine scumpe sau nu au un simț al modei să scape de presiunea colegilor. Nu mai există competiția de a fi mereu în pas cu moda și, până la urmă, presiunea financiară pusă pe părinți poate fi mai mică. Chiar dacă uniforma nu e ieftină, nu vei cumpăra multe obiecte vestimentare. Două schimburi sunt de ajuns. Iar asta înseamnă mai puțini bani cheltuiți. Există, într-adevăr, temerea că vor fi abuzuri. Și în unele școli se întâmplă deja să fie preferat un singur producător care cere un preț foarte mare. Dar părinții se pot asocia și pot protesta în fața acestor nereguli.

Citește și: