De ce oare marile povești de dragoste se transformă, de multe ori în ură? Unde dispare iubirea? De ce totul pornește frumos și se încheie groaznic. Pshihoterapeutul Tedy Creștin are răspuns la aceste întrebări, dar și soluții pentru a preveni un deznodământ nedorit.

Capitalul sentimental trebuie înmulțit

Specialistul ne îndeamnă să vedem dragostea ca pe un capital sentimental. ”Să presupunem ca la începutul relației cuplurile pornesc cu un cont afectiv plin. Sunt încântați că nu mai sunt singuri, că au cunoscut persoana dorită, că se susțin reciproc în ceea ce au de făcut. De multe ori, la început, partenerul de cuplu este perceput mai bun decât este în realitate, iar mintea noastră îi atribuie calități pe care le-am dori să le aibă, dar pe care nu le are în realitate. Perioada de început a relației este o perioada de acumulare în contul afectiv”, spune Tedy Creștin care observă următoarea problemă: ”contul afectiv al relației nu poate să rămână constant. Poate să scadă sau să crească. Dacă acesta scade mereu, după o perioadă vedem că a disparut iubirea și între noi există doar sentimente negative și pesimism”.

Plictiseala și rutina alungă iubirea

Acest lucru se întâmplă pentru că, în timp, problemele zilnice, plictiseala și rutina retrag periodic ”credite” din contul afectiv comun al relației. Intervine ”adaptarea hedonică”, adica, pur si simplu, ne obșnuim cu binele și luăm lucrurile bune care decurg din faptul de a fi împreună cu partenerul, ca fiind de la sine înțelese. Nu mai suntem recunoscători și fericiți pentru că nu mai suntem singuri și luăm părțile frumoase ale relației ca pe ceva normal. Astfel, nu mai depunem ceva în contul afectiv. Apar și alte deviații de gândire și începem să dăm o importanță mai mare lucrurilor negative din căsnicie, decât celor pozitive. Intervine și comparația socială: vedem lucruri care ne plac la alte cupluri și ne întrebăm de ce ele nu apar în mariajul nostru. Toate acestea duc la retrageri constante din contul afectiv al relației.

Sursa foto: wavebreakmediamicro / 123RF Stock Photo