►Pro și contra

Argumentul pro azil cel mai des invocat de cei care optează pentru această soluţie este că acolo primesc îngrijiri medicale de specialitate. Mai ales când suferă de o boală gravă și invalidantă, când probabil nici tu, dar nici o persoană plătită să aibă grijă de cel suferind nu ar putea să îl trateze la fel de bine ca un specialist. Mai sunt însă şi cazurile bătrânilor care pot avea grijă de ei înșiși, dar stau mai mult singuri. În această situaţie, cu siguranţă te gândeşti că într-un cămin va avea nenumărate persoane cu care să socializeze. Ia în calcul însă şi faptul că s-ar putea simți lipsit de intimitate, fără un spațiu propriu, iar colegii de cameră și personalul plătit nu sunt neapărat oamenii pe care și i-ar alege ca prieteni. Într-un astfel de caz, ar fi bine să-l laşi pe el să decidă.

►Alege în favoarea lui

„În prezent, sunt tot mai multe cămine pentru vârstnici care seamănă cu hoteluri de patru-cinci stele. Totul strălucește de curățenie și primesc îngrijire medicală, psihologică, pot socializa și li se asigură chiar şi un program de divertisment”, amintește psihologul. A-ți interna părintele într-un astfel de loc nu mai pare ceva degradant sau umilitor. Cu toate acestea, trebuie să ții cont dacă îți permiți prețul de cele mai multe ori foarte mare. „Dacă nu este deplasabil, nu ai la cine apela pentru ajutor, iar tu îl ții încuiat toată ziua când ești plecată la lucru, este de două ori mai rău decât să îl internezi într-un azil”, mai spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu, adăugând: „Dacă este nedeplasabil, necesită îngrijire specială sau are un anumit grad de senilitate, atunci are în mod clar nevoi speciale. Acestea pot fi împlinite fie într-un cămin, fie acasă cu ajutor specializat – poate fi o infirmieră sau o persoană cu anumite cunoștințe în îngrijirea bolilor de care suferă bătrânul”. Dacă ai suficient timp liber sau nu lucrezi, poți învăța tu să te ocupi de aceste nevoi. Însă ține cont și de faptul că trebuie să te mai și odihnești.

DISCUTĂ CU PĂRINTELE TĂU

„Înainte de a lua o astfel de decizie, discută cu părintele tău (dacă este în deplinătatea facultăților mintale). Explică-i beneficiile și decideți împreună ce soluție preferați. El ar trebui să se simtă liber să aleagă, știind că acolo va sta timp îndelungat, că ar putea să nu-i placă să aibă tot timpul atâția oameni în jurul lui. Dacă alegeți până la urmă soluția de a-l interna, vizitează-l cât poți de des. În plus, încurajează familia și prietenii să facă la fel, astfel încât să nu se simtă abandonat.”