Tu nu vrei să-l lași la petrecere, dar soțul tău își dă acordul fără să clipească. În multe familii se întâmplă să apară divergențe între părinți în ceea ce privește disciplina și educația copilului. De exemplu, mama vrea să fie mai severă, iar tatăl mai blând. Și de aici începe cearta…

Până la un punct, este normal să aveți opinii diferite. Ați crescut în familii care au avut fiecare stilul ei. Nu înseamnă că părinții tăi au făcut lucrurile corect și ai lui nu – ci doar că a fost diferit. Este normal să imitați ceea ce ați văzut la voi acasă sau tocmai să vă propuneți să nu mai repetați dacă nu v-a plăcut. Așa că anumite divergențe sunt de așteptat. Deci, nu disperați. În fond, certurile privind educația vin din faptul că fiecare vede diferit binele copilului, însă un lucru este cert: amândoi doriți tot ce e mai bun pentru el.

Fără certuri în fața lui

Lucrul cel mai important este ”să nu vă contraziceți pe această temă în fața celui mic. Altfel, îi veți da impresia că nu știți ce aveți de făcut și va avea un sentiment de insecuritate. Iar când va crește va profita de divergențele voastre alegând ce îi convine”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. În plus, e foarte greu pentru el să își vadă părinții certându-se, iar acest fapt poate avea efecte pe termen lung. Ar fi bine să vă vadă ca fiind uniți. Încercați să găsiți o cale să ajungeți la niște hotărâri comune, măcar de dragul celui mic. Una din metodele de a lua decizii în ceea ce îl privește ar putea fi să hotărască cel care are sentimente mai puternice în legătură cu problema discutată. De exemplu, dacă este vorba de a lăsa fiica de 12 ani la o petrecere peste noapte – în cazul în care temerile părintelui care zice ”nu” sunt mai mari decât dorința celuilalt de a o lăsa să se distreze cum vrea și sentimentul de siguranță că va fi bine, mai bine faceți așa cum dorește primul.

Cea mai bună hotărâre

Ar fi bine să stabiliți și că, atunci când unul dintre voi a apucat să spună ceva, celălalt să îl susțină, chiar dacă nu este de acord. Bineînțeles, acest sfat nu este valabil în cazul în care hotărârea soțului îl pune în pericol pe cel mic. Atunci sigur că vei face tot ce îți stă în putință ca el să fie în siguranță. ”În ceea ce privește sportul sau alte activități extracuriculare, nu vei alege nici tu și nici soțul tău, ci chiar copilul. Bineînțeles, voi îi veți arăta ce variante are, ce anume vă permiteți sau unde ar putea ajunge ușor cu mijloacele de transport pe care le aveți la dispoziție”, spune psihologul. Este același lucru atunci când este vorba de cariera pe care o va urma. Tu și soțul îl veți sfătui, dar în niciun caz nu veți alege în locul lui.

cristina radulescu-ion psihologAcționați în folosul copilului

”Ca să ajungeți la un numitor comun, este bine să studiați împreună avantajele și dezavantajele fiecărei propuneri și să acționați în folosul copilului. Dacă lucurile nu sunt esențiale, ar fi bine să nu ții neapărat să ieși învingătoare. De exemplu, în ce privește dacă poartă blugi sau trening, face duș sau baie, dacă mănâncă fructe înainte sau după-masă etc. În caz contrar, vă veți certa foarte des și se ajunge chiar la un război care distruge familia. Dar, dacă divergențele sunt cu adevărat importante (cum ar fi că soțul face parte dintr-o sectă care interzice vizita la medic), atunci pui binele copilului înainte. În plus, în astfel de situații, e de presupus că știai dinainte de nașterea copilului care sunt opiniile viitorului tată – asta dacă nu schimbat radical cu trecerea anilor. Cel mai bine ar fi, dacă sunteți viitori părinți, să stabiliți de la început niște conduite eficiente pentru creșterea copilului.”

Sursa foto: 123rf.com