Trucuri pentru a calma un copil într-un minut: Tehnici de liniștire
Nu te mai enerva atunci când el începe să facă crize. Arată-i cum poate să-și regleze emoțiile prin exerciții de respirație. Copiiilor mici li se pare amuzant jocul cu ”supa”. Țin mâinile căuș, ca și cum ar ține un bol cu supă. Întâi, trebuie să sufle în ea ca să o răcească, apoi să miroasă. Astfel, va respira adânc de câteva ori și se va calma. Copiii mari pot fi învățați să expire adânc, apoi să-și țină respirația pentru cinci secunde, după care să inspire adânc, să-și țină respirația, apoi să expire etc. După ce fac acest exercițiu de câteva ori, cei mai mulți copii vor fi mai calmi. Este important să-i înveți să facă asta în momente liniștite, iar în criză doar să-i aduci aminte. În plus, atunci când vezi că apare pericolul, poți să-i distragi atenția. De exemplu, hai să citim cartea ta preferată, uite o mașină interesantă etc.
Citește și: Cum să ai răbdare cu copilul tău
Stabilește așteptările tale
Printre cele mai bune trucuri pentru a calma un copil într-un minut, se află și stabilirea clară a așteptărilor tale. Spune-i clar ce vrei de la el. În loc să-i zici ”potolește-te” sau ”fii cuminte”, explică-i exact ce ai vrea să facă.
Oferă-i, totodată, o alternativă bună. De exemplu, nu-i zice nici ”nu mai țipa”, ci ”povestește-mi, încet, ce te-a nemulțumit”. În loc de ”nu mai sări pe canapea”, ”dă-te jos și hai să facem niște exerciții de gimnastică” sau ”mobila nu este pentru sărit. Dacă vrei să sari, putem merge afară”. În plus, învață-l cuvinte prin care să-și exprime emoțiile negative. De exemplu, în loc să urle să spună ”sunt trist pentru că mi-am pierdut jucăria”, iar tu să-l consolezi cu cuvinte cum ar fi: ”e normal să fii trist când pierzi ceva care-ți place”.
Citește și: Metode alternative de pedeapsă. Bătaia nu e o soluție
Trucuri pentru a calma un copil într-un minut: Evită să-l provoci
Sigur nu vrei să-i provoci tu crizele, dar este posibil ca acțiunile tale să ducă la așa ceva. De exemplu, dacă micuțului îi plac dulciurile, dar nu are voie să mănânce prea multe, nu le pune la vedere. Dacă sunt anumite lucruri pe care nu-i place să le facă, pregătește-l dinainte pentru ce va urma și explică-i de ce sunt necesare acele acțiuni. Totodată, fă să fie ceva mai puțin neplăcute. De exemplu, dacă refuză să se spele pe cap, explică-i de ce trebuie să facă asta și găsiți o modalitate prin care să nu-i mai intre apă în ochi, dacă asta este problema. Apreciază-l atunci când se poartă frumos. Dacă-i dai atenție doar atunci când plânge și se poartă urât, va face tantrumuri uneori doar ca să primească atenție.
Păstrează-ți calmul
Trucuri pentru a calma un copil într-un minut: ”Vorbește cu el pe un ton calm, atunci când este în plină criză. Nu te lăsa manipulată de modul lui de manifestare, doar pentru că îți este teamă de ce spune ”lumea”. În viitor, el va specula slăbiciunea ta și va proceda exact așa cum știe că obține rezultate. Dacă anticipezi încă de acasă o viitoare criză și trebuie să plecați la cumpărături sau într-o vizită, îți poți exprima față de el temerile și așteptările tale. Întărește-i credința că amândoi sunteți parte a aceleași echipe și vă susțineți reciproc,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.
Sursa foto: 123rf.com