Trucuri de ajutor atunci când îi e teamă să doarmă pe întuneric

Dacă micuțul tău nu vrea să doarmă singur pentru că se teme de întuneric, iată câteva trucuri ca să îl ajuți să-și biruiască frica.

  • Dă-i o lanternă să se joace cu ea într-o cameră întunecoasă.
  • Dacă sunteți persoane credincioase, nu ar trebui să lipsească rugăciunea de seară prin care copilul cere ocrotire. Spune-i că îngerașii îl vor veghea și apăra.
  • Pune o lampă de veghe în cameră.
  • Dă-i un spray inofensiv care să fie ”antimonștri”: va da cu el în cameră seara înainte de culcare și-l va avea pe noptieră să se apere în caz că aceștia vin în timpul nopții.
  • Lasă-l să doarmă cu o jucărie de pluș.
  • Lasă-i la îndemână un cd player cu cântecele favorite pe care să-l poată folosi și în timpul nopții dacă se trezește.

Gâdilă-i dorința de a fi mare

”Dacă ai un copil mai mare care deja s-a obisnuit să doarmă cu voi, apelezi la trucuri care îi gâdilă Cristina Radulescu-Ion psihologdorința de a fi mare și nevoia de a se simți responsabil. Nu renunța la povestea de noapte bună, însă schimbă basmele copilăriei cu metafore terapeutice care să vizeze frica de întuneric, coșmarurile, etc. De exemplu, eu îi spun fiicei mele, ca să nu viseze urât, să-și imagineze că înainte de a adormi închide cartea și niciun personaj negativ nu va ieși din ea peste noapte. Uneori, doar cu titlu de excepție, poți permite copilului să doarmă cu voi, dar e bine să nu faci des asta, pentru că aduci prejudicii și micuțului dar și relației tale conjugale”.

Sursa foto: 123rf.com