Iată trei lucruri pe care trebuie să le învețe copilul tău până la cinci ani și câteva moduri ușoare pentru a-l ajuta să și le însușească.

Onestitatea

Cel mai bun mod de a încuraja copilul tău să spună adevărul este să fii, la rândul tău, o persoană onestă. Dacă, de exemplu, îți înveți copilul să nu mintă, dar îl pui să spună că nu ești acasă atunci când te sună o vecină, el va fi confuz. Va învăța, probabil, că poți să spui neadevăruri, atunci când ai un motiv întemeiat. Nu spune nici lucruri de genul ”hai să nu-i zicem lui tata că am mâncat dulciuri la prânz”. Și minciuna prin omisiune (dacă persoana ar trebui și ar vrea să aibă informația respectivă) e tot minciună. Ai putea să-i dai un exemplu fiind tu sinceră.

Dreptatea

Să luăm un exemplu. Mihai și Cristina fac castele de nisip pe malul mării. La un momentdat, fetița se supără și îi distruge construcția băiețelului. Mama ei vine și îi spune că nu e frumos ce a făcut și o pune să-și ceară scuze. Apoi, o ia de o parte și o întreabă de ce a făcut asta. Cristina răspunde că era supărată că el construise un castel mai mare și mai frumos. Mama îi zice că îi înțelege sentimentele, dar nu este normal să reacționeze așa. În plus, ar fi bine să-i spună micuței să meargă la Mihai și să-i propună să îl ajute să reconstruiască sau săi ducă niște prăjituri pentru a-i arăta că-i pare într-adevăr rău și vrea să se împace cu el. A-și cere iertare doar prin cuvinte poate fi ușor. A face ceva în compensare este mai eficient.

Perseverența

Perseverența este o trăsătură de caracter pe care ar trebui să o construiești de la o vârstă mică în copilul tău. Cel mai ușor mod de a face acest lucru este să eviți să-l lauzi prea tare și să-i spui onest ce părere ai despre ceea ce a făcut. Totuși, dacă ai ceva de criticat, fă-o fără a-l descuraja. Dacă tot timpul i se spune că ceea ce a făcut e minunat, fără ca acest lucru să fie adevărat, va deveni leneș și nu va încerca să se străduiască să se perfecționeze. Alt mod de a-l încuraja este să-l îndemni să iasă din zona lui de confort și să încerce să facă lucruri noi, chiar dacă la început nu-i va fi ușor. În acest caz, ar fi bine să-i lauzi străduința.

Sursa foto: 123rf.com