Înainte de a se muta singur, tânărul ”trebuie să știe bine matematică”, spune psihoterapeutul lavinia Țânculescu. ”De ce?”, poate te întrebi. ”Pentru că matematica îți crează un sistem logic în minte, iar cine are ordine în minte, are ordine și în viață”, argumentează specialistul.

Citește și: Cum arată relația înainte și după ce vă mutați împreună

Ce trebuie să știe un tânăr înainte de a se muta singur: să-și organizeze resursele

Tânărul adult care se pregătește să locuiască singur sau în comunitate (într-o cameră de cămin, de exemplu) are nevoie de calități ce țin de organizarea resurselor (bani, timp, spațiu) și de calități ce țin de interacțiunile sociale. Va avea nevoie să se înțeleagă bine cu colegii de cameră, cu administratorul imobilului în care locuiesc, cu persoane de întreținere etc.

Aspectul legat de gestionarea resurselor este extrem de important, mai ales atunci când există un singur moment în lună pentru colectarea acestor resurse financiare (de exemplu, în momentul încasării banilor din bursă sau atunci când se primesc niște bani de la părinți sau dintr-un mic venit (de tip salariu) pe care tânărul îl primește pentru o muncă prestată). Cumpătarea și gândirea în perspectivă, respectiv capacitatea de reprezentare a viitorului pe termen scurt (viitoarele săptămâni) este esențial a fi dezvoltate.

Citește și: Ce trebuie să știe viitoarele mame despre cea mai importantă ecografie din timpul sarcinii

Ce trebuie să știe un tânăr înainte de a se muta singur: Să economisească

Este important ca părintele să îl ajute pe copil să își dezvolte conștiința planificării. Dă-i o anumită sumă de bani de buzunar și lasă-l pe el să strângă pentru achiziționarea unui obiect mai scump. Împreună cu această conștiință a planificării acțiunilor sale, copilul trebuie să deprindă și înțelegerea impactului acțiunilor sale. De exemplu: ”Dacă îți cheltui toți banii alocați pentru mâncare la cămin în prima săptămână a lunii, vei mânca pâine cu ketchup până la finalul lunii”. Mulți dintre noi am învățat această lecție dură pe pielea noastră. Nu există varianta în care părintele să-l ajute, totuși, cu bani suplimentari, pentru că, în viața reală, nimeni nu îți dă un salariu în plus la mijlocul lunii.

Citește și: 4 lucruri despre abuzul sexual asupra copiilor pe care orice părinte trebuie să le știe

Când poți începe educația pentru viața independentă

Ai aflat ce trebuie să știe un tânăr înainte de a se muta singur. Poate copilul tău e încă mic și te întrebi când ar fi bine să începi educația pentru o viața independentă. ”Deprinderea acestor abilități se începe de mic copil, chiar de la grădiniță. Poți începe cu acțiuni de bază legate de organizare a spațiului”, spune psihoterpaeutul. Învață-l și apoi lasă-l să-și facă singur patul, să-și spele farfuria, să facă ordine în camera lui etc. Învață-l și regulile de bună conviețuire și interacțiune socială: să-și ajute colegii sau frații, să nu asculte muzică la maximum sau să nu ste ore în șir la telefon, dacă este în prezența altcuiva. De asemenea, educația pentru viață independentă continuă mai târziu în ciclul gimnazial. Atunci elevul poate înțelege planificarea acțiunilor și resurselor, impactul pe care acțiunile sale îl au asupra lui însuși și a celorlalți. Poate învăța și prevenirea posibilelor riscuri pe care le ai când ești pe cont propriu.

Citește și: Ce trebuie să știe copilul înainte să meargă la grădiniță

Ce trebuie să știe un tânăr înainte de a se muta singur: când să ceară ajutorul

”Există o calitate extrem de importantă pe care puțini părinți ”o predau” copiilor lor. Poate, nici ei nu știu bine să o facă. Este extrem de importantă calitatea de a cere ajutorul și păstrarea unui echilibru cu privire la această calitate. Adică, nici să apeleze mereu la ceilalți, dar nici sănu spui nimic atunci când realizezi că nu poți reuși decât cu ajutorul altcuiva. Există două extreme care nu sunt bune. Una este să nu apelezi deloc la resursele personale și la maniere ingenioase de a le produce sau accesa, bazându-te doar pe ceilalți. Cealaltă este să nu apelezi niciodată la nimeni, pentru că ai un sentimentul că tu poți orice.  Cu timpul, persoana care această atitudine pune o presiune fără margini pe sine însăși.Toate acestea pot duce la dezvoltarea unor manifestări nefericite, de la lipsă de valoare și stimă de sine, la apatie și chiar depresie”, spune psihoterapeutul Lavinia Țânculescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com