Primăvara ne oferă recompense sănătoase şi gustoase, perfecte pentru femeia însărcinată şi pentru hrănirea bebeluşului din pântece, de aceea este bine să există o dietă de primăvară bogată în nutrienţi. Dieta de primăvară a femeii însărcinate trebuie să includă trfandalele de sezon pentru a avea un aport optim de vitamine și minerale.

„Primăvara este sezonul în care vă puteţi bucura de o dietă sănătoasă, variată şi gustoasă, datorită unor fructe şi legume care sunt de mare ajutor pentru femeia însărcinată. În această perioadă este bine să profitaţi de aceste daruri de la natură, să consumaţi spanac, sfeclă roşie şi tot ce apare în grădină, însă, pe cât posibil în formă naturală, pentru a beneficia de proprietăţile acestora”, explica dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie.

Ce trebuie să includă dieta de primăvară a femeii însărcinate: sparanghelul

Deşi sparanghelul poate fi găsit pe tot parcursul anului, sezonul de vârf este în lunile aprilie-mai, în cele mai multe zone. Femeia însărcinată îşi poate crea o masă foarte sănătoasă cu ajutorul acestui aliment care se poate consuma crud sau la grătar pentru a nu-şi pierde proprietăţile.

Aceste tulpini verzi sunt incredibil de bogate în vitamina K, care ajută la transportarea calciului în tot corpul şi ajuta la formarea structurii osoase a fătului. O ceaşcă de sparanghel oferă mai mult de jumătate din necesarul zilnic de acid folic, care ajută la prevenirea defectelor de tub neuronal la copii”, afirmă specialistul.

Ce trebuie să includă dieta de primăvară a femeii însărcinate: căpşune

Nimic nu se compară cu o căpşună dulce şi suculent pe care o putem savura primăvara. Sezonul de vârf este din aprilie până în iunie. Chiar dacă vei vedea aceste fructe pe rafturi mult timp în cursul anului, însă diferă gustul lor.

Nu numai că sunt foarte gustoase şi aromate, dar sunt şi foarte sănătoase pentru femeile însărcinate. Doar o porţie conţine mai multă vitamina C decât o portocală, în plus, susţine sistemul imunitar şi creşterea masei osoase a copilului. De asemenea, reglează nivelul de fier din organismnecesar pentru a sprijini dezvoltarea fătului”, explică dr. Silviu Iștoc.

Ce trebuie să includă dieta de primăvară a femeii însărcinate: sfecla roşie

Doar o ceaşcă din această rădăcină colorată oferă peste 30% din cantitatea de acid folic zilnic de care are nevoie femeia însărcinată pentru sănătatea coloanei vertebrale şi a creierului copilului. Sfecla este, de asemenea, o sursă bună de fibre, ajuta la prevenirea constipaţiei în timpul sarcinii şi de potasiu, care combate oboseala şi crampele musculare, care apar de obicei în al treilea trimestru de sarcină.

Ce trebuie să includă dieta de primăvară a femeii însărcinate: spanacul

Spanacul este cunoscut a fi o cultură recoltată primăvara, moment în care poate fi consumat proaspăt. Spanacul crud este extrem de sănătos pentru orice persoană, însă are un rol esenţial în susţinerea organismului femeii însărcinate.

dr. Silviu Istoc

dr. Silviu Istoc

Acest aliment conţine mult fier – crucial pentru o sarcină sănătoasă, deoarece aportul necesar pentru acest nutrient se dublează. Fierul ajuta organismul să creeze hemoglobina, proteina din celulele roşii din sânge care transportă oxigenul la alte celule. Deoarece cantitatea de sânge este vitală pentru creşterea fătului în timpul sarcinii, aveţi nevoie de mai mult fier pentru a elimina orice complicaţie”, spune dr. Silviu Iștoc.

Citește și: Pisica îți poate transmite toxoplasmoză. E periculos, dacă ești însărcinată

Sursa foto: 123rf.com