Dacă trăiești lângă un afemeiat, trebuie să știi că așa își exprimă el „nevoia de a fi iubit, acceptat și, mai ales, de a fi în centrul atenței”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Trebuie să mai ții cont și de faptul că cei mai mulţi dintre cei care adoptă flirtul ca mod de viaţă au o stimă de sine scăzută.

Stimă de sine scăzută

Ai putea crede că, din contră, un astfel de bărbat este foarte încrezător în el însuși, dar doar acest comportament îi face să se simtă mai bine atunci când văd că pot capta atenţia, li se confirmă că sunt „valoroşi”. Poate acesta este cazul şi la tine. Atunci ar fi bine să îţi aduci aminte de începuturile relaţiei voastre şi să îi arăţi mai multă preţuire, să îi spui ce îţi place, ce admiri la el, să îl lauzi de faţă cu ceilalţi. Dacă vezi că vrea în continuare să cucerească toate femeile, spune-i acasă că te deranjează. Alege un moment liniştit şi încearcă să nu faci din această discuţie o ceartă.

Flirt inconștient

În unele cazuri, s-ar putea ca el să nu fie nici conştient că flirtează. Este concentrat doar pe a capta atenţia şi a trezi admiraţia sexului frumos. Dacă aşa stau lucrurile în cazul vostru, ai putea să îi arăţi filmări de la petreceri să vadă şi el şi să conştientizeze ce face. Mai poţi ruga o persoană în care are încredere să îi spună cum este perceput comportamentul lui. Dacă nu erau acestea intenţiile lui, va încerca să se schimbe. Poate nu va reuşi din prima şi ar fi bine să îl faci atent, dar cu calm şi fără să îi reproşezi. Ai putea chiar să foloseşti umorul ca să detensionezi situația.

Strategii de cumințire

Dacă îi repeoşezi şi îi faci crize, nu rezolvi nimic. Va proceda tot cum vrea el. O metodă care ar putea avea şanse să îl pună pe gânduri este aceea de a trata cu indiferenţă atitudinile lui. Îi mai poţi sugera că i-ai putea răspunde cu aceeaşi monedă”, este de părere psihologul. Poţi să te comporţi la fel ca el pentru a-i arăta că doare. Dacă te apostrofează, spune-i că vei înceta, dar să ţină cont că aşa te simţi şi tu. Atunci s-ar putea să realizeze şi să încerce să-şi schimbe comportamentul. Dacă este mai mult decât flirt şi ştii că obişnuieşte să meargă mai departe, depinde de tine să accepţi sau nu. Chiar dacă îţi va jura că se schimbăşi că nu se va mai întâmpla, este posibil să calce strâmb din nou. Poţi aştepta doar ca vârsta sau boala să îl facă să se liniştească…

cristina radulescu-ion psihologAtașament nesănătos

Dacă trăiești lângă un afemeiat, înseamnă că ai ales să accepți acest comportament. Chiar dacă te face să suferi, simți că numai acest bărbat este pentru tine. Aceasta înseamnă că ai dezvoltat de-a lungul timpului un tip de atașament dependent. De regulă, astfel de persoane sunt nesigure și cer de la partener foarte multe dovezi de afecțiune și apropiere, deoarece consideră că acesta nu-i iubește suficient sau vrea să-i părăsească. Dar, pe de altă parte, sunt foarte speriați de ideea de a rămâne singuri, crezând că nu vor mai găsi pe cineva care să-i iubească. Sunt bărbați afemeiați care doar flirtrează, fără să treacă la lucruri, însă sunt alţii (mult mai mulţi) care nu se dau în lături să-şi înşele partenerele.