Trăiește în prezent. Trecutul a fost și nu va mai fi niciodată. Rămân doar impresiile noastre și ceea ce ne reconstruim în mintea noastră. Amintirea momentelor trecute este reconstruită din nou și din nou în mintea noastră și capătă semnificația pe care alegem noi să i-o dăm.

Trăiește în prezent. E cheia fericirii

În opinia psihologului Andra Tănăsescu, generațiile anterioare experimentau mai des fericirea deoarece obișnuiau să concentreze experiența pe momentul prezent. Rareori, își proiectau viața în viitor. Cu 2-3-4-5 secole în urmă, oamenii erau atât de preocupați cu supraviețuirea, încât proiecția viitorului nu era pe lista lor de priorități. Acesta a fost si motivul pentru care până și conceptul de “călătorie în timp” a fost menționat foarte târziu în istoria omenirii, când oamenii își satisfăceau mai ușor nevoile fundamentale (hrană, adăpost etc.) și puteau să se gândească la mai multe lucruri decât la supraviețuire”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Citește și: Presiunea socială – factor principal de stres. Cum să trăiești fără griji inutile

Trăiește în prezent. Nu rămâne ancorată în trecut

Specialistul afirmă că într-un moment trist putem alege să ne concentrăm pe durerea pe care o readucem în mod constant la viață. Ne aducem aminte în mod repetat ce s-a întâmplat. Astfel, accentuăm totul și a păstrăm cât mai vie amintirea tristeții de atunci. O altă variantă ar fi să ne amintim părțile frumoase, lecțiile și modul în care o încercare ne-a ajutat să devenim mai buni. În acest fel, ne concentrăm resursele pe părțile bune și dăm naștere unor emoții și stări plăcute.

Trăiește în prezent. Viitorul este imaginație

psiholog Andra Tănăsescu“Viitorul nu există. Nu apucăm niciodată să îl trăim cu adevărat. Viitorul este o construcție a minții noastre, menită să ne pregătească pentru posibile scenarii care să nu ne scoată prea mult din zona de confort. Este o proiecție a viselor, obiectivelor, dorințelor noastre, care există doar în mintea noastră. Este drumul imaginar pe care ni-l trasăm, astfel încât să trăim cu simțul unei direcții în viață. Însă el nu există ca un moment ce poate fi trăit cu adevărat, ci noi ajungem să trăim ceea ce am visat despre viitorul nostru, în momentul prezent.

Singurul moment cu adevărat viu este acum! Scurt dar plin de viață! Dintr-o multitudine de acum-uri scurte, construim un prezent dinamic, în continuă mișcare; prezent care este cu adevărat singurul moment care contează, singurul moment în care poți real să zâmbești, să plângi, să te întristezi, să te bucuri, să iubești”, conchide psihologul Andra Tănăsescu.

Citește și:

Trăiește clipa. De ce este bine să trăiești ancorat în prezent

Sursa foto: 123rf.com