Am început să preluăm tot felul de sărbători de succes la americani, printre care și Valentine’s Day. Apoi, ne-am adus aminte că avem și noi tradiții similare. Așa a fost readus în atenția noastră Dragobetele, sărbătorit pe 24 februarie. Află câteva tradiții de Dragobete și cu poți sărbători dragostea autentică.

Dragobetele nu este o sărbătoare atât de veche pe cât s-a spus. Nu este nici pe departe o sărbătoare dacică și nu a fost nici sărbătorită pe tot teritoriul României mult timp. Conform dr. în doctor în filologie (specializarea „folcloristică”) Mihai-Adrei Aldea, primele mărturii despre Dragobete apar la începutul veacului al XIX-lea. Era o sărbătoare locală din Oltenia.

Spre sfârșitul anilor 1800, intelectualitatea era fascinată de tot ceea ce e popular și a preluat și prelucrat câteva tradiții pe care le-a impus pe scară largă. Așa se întâmplă și cu Dragobetele. Apoi, a fost uitat pe la mijlocul secolului XX, după istaurarea comunismului. A fost readus în atenția publicului după preluarea sărbătorii Valentine’s Day, ca variantă românească.

Citește și: Revelionul sau Anul Nou: semnificație, tradiții și obiceiuri

Tradiții de Dragobete. Ce făceau tinerii pe 24 februarie

Tinerii aprindeau focuri pe dealuri sau câmpii din jurul satelor. Băieții și fetele se adunau și stăteau în jurul lor. Discutau, glumeau și flirtau. Spre prânz, fetele porneau în fugă spre sat. Flăcăii le urmăreau și o prindeau pe cea care le plăcea. Dacă și ea era de acord, urma un sărut în văzul tuturor. De aici, și zicala ”Dragobetele sărută fetete”. De obicei, acesta era urmat de o logodnă adevărată. Dacă nu întâlneau pe 24 februarie fata sau băiatul care să-i placă, era semn că nu va fi iubit tot anul. Dar urma anul următor o nouă sărbătoare de Dragobete. În plus, se răspândise credința că participanții la sărbătoare vor fi feriți de boli tot anul.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com

Vezi și cele mai frumoase mesaje de dragoste și citate despre iubire pe care să le trimiți de Dragobete