Cuprins
Foarte mulți tineri se căsătoresc fără să ia în considerare efectele pe care le are cariera sau locul lor de muncă asupra mariajului. Dar statisticile arată că sunt câteva profesii sau cariere care pot distruge o căsnicie și care favorizează divorțul încă din primii ani.
Rata divorțurilor în România a crescut aproape în fiecare an, înregistrându-se în prezent un divorț la cinci căsătorii, iar căsniciile tind să nu mai dureze mai mult de zece ani.
Divorţul apare cu cea mai mare frecvenţă la grupa de vârstă 45-49 ani, în cazul bărbaților, iar în cazul femeilor la grupa de vârstă 35-39 ani. După aceste segmente de vârstă urmează grupa de vârstă 40-44 ani, atât în cazul bărbaţilor, cât şi în cazul femeilor.
De cele mai multe ori motivele sunt agresivitatea, viciile, infidelitatea și nepotrivirea de caracter. Iar în ceea ce privește ultimul dintre motive, cariera sau meseria soților are și ea un aport. Stresul pe care îl presupun anumite meserii, decalajul mare de program sau tentațiile care sunt legate de anumite cariere și meserii pot duce treptat la neînțelegeri grave între soți și chiar la divorț.
Top 5 meserii sau cariere care favorizează divorțul
Manageri de cazinouri
În Statele Unite, în fruntea clasamentului profesiei cu cea mai mare rată a divorțurilor de 52,9% se află managerii de cazinouri, care sunt angajați de companiile care operează săli de jocuri pentru a interacționa cu clienții și pentru a se asigura că au o experiență distractivă și memorabilă. „Ei lucrează într-un domeniu care implică expunerea la alcool și interacționează cu o mulțime de oameni într-un mediu plin de tentații”, explică avocata Patricia M. Barbarito, partener la firma de avocatură Einhorn Harris din New Jersey.
Barmanii
Numărul 2 în top meserii care pot distruge o căsnicie sunt barmanii, cu un procent de 52,7%. Munca lor presupune nopți târzii, mult alcool și interacțiune cu mulți oameni diferiți. În plus, barmanii se bazează adesea pe bacșișuri, așa că au un stimulent amplu pentru a fi prietenoși (și uneori dispuși să flirteze) cu clienții.
Amy Saunders, un avocat specializat în dreptul familiei/divorț din Boston, spune că meseria de barman are o adevărată rețetă pentru dezastrul relațiilor. „Barmanii ascultă problemele altora, ceea ce poate deschide o ușă către o aventură. Când te plângi de soțul tău, oportunitatea unei aventuri este semnalată celui care ascultă, alias barmanul.”
O altă problemă: „Majoritatea barmanilor nu pot pleca până când ultimul lor client nu pleacă, așa că adesea au foarte puțin control asupra programelor lor”, spune avocatul de drept al familiei Allison Maxim. Este foarte dificil pentru celălalt soț să suporte un astfel de program și să aștepte zile întregi pentru a petrece mai mult timp în cuplu.
Piloții și însoțitorii de zbor
În timp ce zborul cu avioanele pe tot globul poate părea o slujbă plină de farmec, este, de asemenea, o ocupație care are o rată de divorț de 50,5%.
„Însoțitorii de zbor sunt plecați des, întâlnesc mulți potențiali parteneri și nu își mai fac timp pentru cel de acasă” din cauza programului lor de călătorie, spune Amy Saunders, care adaugă că nu este neobișnuit ca însoțitorii de bord să aibă aventuri cu alți membri ai echipajului.
Lucrătorii din construcții
Rata divorțului este destul de ridicată în ceea ce privește anumiți lucrători din construcții precum operatorii de mașini grele, utilaje sau instalatorii. Aceste meserii pot favoriza aproape 50% un divorț, deoarece lucrătorii respectivi au ture de noapte și pot fi chemați pe șantiere oricând este nevoie de ei.
Mulți dintre ei lucrează departe de casă sau chiar în străinătate, astfel că devine o adevărată problemă să își păstreze încrederea în partenerii lor de cuplu. Este o situație destul de des întâlnită și în România și în general, la nivel mondial, chiar dacă avem statistici concludente doar pentru Statele Unite ale Americii.
Operatorii de call-center
În Statele Unite, operatorii de call center și agenții de telemarketing au o rată de divorț de peste 49%, din cauza stresului continuu la care îi obligă munca lor. Ei trebuie să preia continuu problemele și frustrările clienților, să suporte persoane furioase, prost educate sau care pricep foarte greu informațiile pe care le primesc. Cu timpul, le este din ce în ce mai greu să se debaraseze de problemele de la serviciu și să se comporte acasă cu răbdare și afecțiune.
Cei care lucrează timp îndelungat în astfel de posturi riscă să devină tot mai stresați și mai iritați sau nervoși, ceea ce va afecta profund liniștea de acasă și relația cu soțul sau soția.
foto: Shutterstock