Andrei

Dintre acele nume de băieți care va fi mereu la modă este și Andrei. Acesta vine din greaca veche, din termenul ”andros” care însemna ”bărbat” sau ”luptător”. Pe de altă parte, din punct de vedere spiritual, Andrei este numele celui dintâi chemat, al celui dintâi apostol care l-a însoțit pe Iisus. El a fost discipolul lui Ioan Botezătorul și primul care a recunoscut esența divină a lui Hristos, când acesta a început să predice noua religie printre oameni. Sfântul Andrei este și ocrotitorul României, iar ziua în care este sărbătorit este 30 noiembrie.

David

Un nume străvechi, moștenit de la cel mai mare rege al evreilor și fondatorul unui regat puternic, David este popular în toată lumea creștină, din Europa până în America. Conform lingviștilor, acest nume înseamnă ”iubitul părinților”, dar și ”iubit de Dumnezeu”. El este atribuit unei persoane cu un caracter puternic și drept, care respectă credința și oamenii și care are capacități de lider.

Nume de băieți – Alexandru

Acest nume se traduce prin sintagma ”apărător al oamenilor”, dar el a devenit popular încă din Antichitate, de la marele rege Alexandru Macedon, stăpânul celui mai mare teritoriu cucerit vreodată. Alexandru sau Alex sunt foarte populare în majoritatea țărilor europene precum și peste ocean, fiind în topul numelor îndrăgite în fiecare an. La noi în țară, numele Alexandru a devenit mai popular în ultima decadă și este asociat cu o personalitate de învingător, cu hotărârea, curajul, dar și cu simțul afacerilor.

Gabriel

În ebraica veche, acest nume însemna ”Dumnezeu este puternic”, cee ace înseamnă totodată și că Dumnezeu dă putere celui care crede în el. Numele arhanghelului Gabriel are o semnificație religioasă profundă și este deosebit de îndrăgit la noi în țară de câteva secole. Părinții care aleg acest nume se gândesc că băiatul lor va fi peste ani un bărbat impunător și drept, puternic, dar tăcut, care se va descurca în viață și va avea parte de ocrotirea lui Dumnezeu.

Mihai

La fel de popular ca și Gabriel, datorită celor doi sfinți care poartă aceste nume și care sunt întotdeauna pomeniți împreună, Mihai sau Mihail este mereu la modă, în pofida vechimii lui. Semnificația lui religioasă este ”asemenea lui Dumnezeu” sau ”cel care seamănă lui Dumnezeu”. Tradiția creștină ne spune că Mihail a fost războinicul luminii, cel care a apărat oamenii de uriași, de aceea este considerat îngerul protecției și al iertării. Inteligența, profunzimea spirituală și dârzenia sunt alte conotații ale acestui nume.

Cristian

Este numele latin al creștinilor, al celor care cred în Hristos, drept urmare toți cei care se numesc Cristian sau Cristina își sărbătoresc ziua onomastică pe 25 decembrie, în ziua în care s-a născut Iisus. Acest nume se potrivește unei firi deschise și empatice, care se apropie ușor de oameni și care este înzestrată cu o sensibilitate aparte.

Nume de băieți – Ştefan

Originea acestui nume este greacă, iar în vechea Elada el însemna ”coroană sau cunună”, aducând aminte de laurii pe care îi purtau pe cap învingătorii în întrecerile sportive. Dar pentru români, Ștefan are conotație religioasă și este unul dintre cele mai frumoase nume inspirate de apostolii lui Iisus. Apostolul Ștefan a fost, de altfel, primul martir creștin, condamnat la moarte pentru credința sa în Dumnezeu.

Luca

Originile acestui nume sunt controvesate. Se pare că vine din latină, iar semnificațiile lui ar fi ”aducător de lumină, frumos, alb sau luminos”. Este foarte popular și în Ungaria sau în țările slave, dar la români a devenit îndrăgit tot datorită conotațiilor sale spirituale. Sfântul Evanghelist Luca este considerat unul dintre cei patru mari evangheliști care au scris Biblia, iar simbolul lui era un taur înaripat.

Ionuţ

Diminutivul de la Ion, numele altui sfânt iubit de români, este în continuare în topul numelor de băieți, oricât de vechi și banal ar părea. La fel ca și Ioana, deosebit de popular pentru fete, Ionuț este ales pentru semnificația lui tradițională și pentru liniștea sufletească a părinților care cred că fiul lor va fi astfel ocrotit de unul dintre cei mai mari sfinți ai creștinătății.

Darius 

Este un nume de origine persană, care s-ar putea traduce prin sintagma ”cel care face bine” sau ”cel care aduce binele”. El amintește de marele rege persan Darius I, unul dintre cei mai luminați, profgresiști și înțelepți regi ai vremurilor antice. Numele lui se potrivește azi unei persoane practice și organizate, cu o voință puternică și tenace.

sursa foto: 123rf.com

 

Citește și: Cele mai frumoase nume de fete romanesti