De ce? Copilul care nu a ajuns încă la pubertate sau la adolescență nu realizează că face ceva greșit. Este, pur și simplu, modul lui de a-și explora corpul sau de a-și oferi consolare atunci când se simte trist sau singur. În plus, nu te mira, „sexualitatea este ceva cu care ne naștem, nu pe care îl primim la vârsta majoratului”, ne explică psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

Este normal sau nu?

cristina radulescu-ion psihologDacă poate fi doar o parte din procesul său de autodescoperire, masturbarea poate fi și un comportament deviant, depinde de circumstanțe. În general, dacă nu face lucrul acesta în public sau dacă nu este distras de la alte activități din această cauză, nu ar trebui să îți pună mari probleme. O simplă discuție în care să îi explici ce înseamnă ceea ce face și de ce ar trebui să înceteze este suficientă. Nu face mare caz de eveniment și nu îl pomeni cu orice ocazie. „Odată ce a sesizat că părintele este deranjat de ceva anume din comportamentul lui, îl poate șantaja de fiecare dată când dorește ceva, spunând că va face acel lucru”, remarcă psihologul. Așa că nu intra în jocul lui și nu stârni un război pe care greu îl vei mai putea opri.

Când să te alarmezi că se masturbează

Ar trebui să te alarmezi dacă face acest lucru în public sau dacă știe că te deranjează și totuși continuă. Atunci, poate fi vorba de un comportament special pentru a capta interesul celorlalți asupra lui. Copiii sunt avizi după atenție, fie ea și negativă. Dacă acesta este cazul vostru, petrece mai mult timp cu el. Vorbește-i, ascultă-l la teme, lasă-l să-ți povestească despre lucrurile care îl preocupă, ieșiți împreună în parc etc. Poate are nevoie de mai multă afecțiune. Nu ezita să-l îmbrățișezi, să-l săruți, să-ți manifești dragostea maternă.

Sursa foto: 123rf.com