Șomajul (chiar și tehhnic) înseamnă scăderea veniturilor, dar și trecerea prin stări psihice negative. Când ți-ai pierdut serviciul, depresia te împiedică să cauți cu succes un nou job și intri într-un cerc vicios. Ar fi bine să vezi și partea plină a paharului. Poate ai locuință proprietate personală, ești sănătoasă, soțul încă lucrează, părinții te pot sprijini etc.

Citește și: Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut buletinul

Vezi partea bună atunci când ți-ai pierdut serviciul

Din orice ți se întâmplă în viață, dar mai ales din lucrurile negative, poți acumula experiență. ”Din faptul că ți-ai pierdut serviciul ar fi de învățat gestionarea sentimentului de instabilitate și de incertitudine. În rest, la o analiză mai atentă, este posibil să găsești și părți bune: fie îți era greu să te desprinzi singură dintr-o situație care te împovăra emoțional, fie salariul nu era satisfăcător, dar îți era teamă să pleci etc. Ne temem de schimbări, dar când ele sunt făcute fără voia noastră, cel mai bine este să ne adaptăm repede și eficient, pentru a ne putea dirija viața în direcția pe care o dorim”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Ți-ai pierdut serviciul? Cere ajutorul

Fie că ești proaspăt angajată sau veterană, să ai un serviciu stabil este important. Totuși, mai ales în această perioadă nu poți fi sigură de nimic. Unele dintre emoțiile des întâlnite la persoane în această situație și familiile lor sunt anxietatea și depresia. Pe de altă parte, și relațiile în familie sunt afectate. Pot fi mai multe conflicte, iar copiii resimt și ei negativ stresul și schimbarea. Cea care și-a pierdut jobul poate trece prin sentimente de durere și trăiește un adevărat doliu după viața de dinainte. Dacă este încurajată și ajutată de către cei dragi și prieteni, îi va fi mai ușor să-și revină. Sentimentul că nu ești singură te poate face să renaști. Așa că cere ajutorul și nu-l refuza atunci când cineva ți-l oferă.

Citește și: Actele pentru ajutorul de șomaj se pot depune și on-line. Iată care este procedura!

Fă echipă cu soțul și atunci când ți-ai pierdut serviciul

În ce privește relația de cuplu, ”nu uitați că sunteți o echipă. Sunteți ca un avion care zboară cu pasageri (să zicem copii). Dacă pierde un motor, celălat motor preia automat și sarcina celuilalt. Acest lucru trebuie să se întâmple și în cuplul afectat de o astfel de criză”, observă psihoterapeutul care vă îndeamnă să ”fiți conștienți că este ceva temporar și să nu vă faceți reproșuri, ci să încercați să vă ajutați să să vă susțineți reciproc. Ai grijă ca stima de sine și relația să nu fie afectate. Sentimentele negative care vor urma vor duce poate la imposibilitatea de a găsi un loc de munca, la depresie , la alcoolism , la certuri repetate și chiar la divorț”, atenționează psihologul.

Sursa foto: 123rf.com