Ca mulți alți părinți, poate și tu te întrebi dacă să-i iei sau nu un telefon mobil. Bineînțeles, există avantaje și dezavantaje orice hotărâre ai lua.

Avantaje și dezavantaje

Securitatea copilului ar putea unul dintre avantaje, dacă decizi să-i iei un telefon mobil. Poți să vorbești cu copilul tău și să știi unde este și ce face. Dar tocmai siguranța i-ar putea fi pusă în pericol dacă îi iei un telefon prea scump. Atunci ar putea fi ținta hoților. În plus, dacă îi iei un smartphone, el poate avea acces la site-uri nepotrivite vârstei lui. Poate accesa conținut pornografic sau violent.

Timp pierdut cu telefonul mobil

Oricum ar fi, ar fi tentat să piardă ore întregi cu ”noua lui jucărie”. Să știi că nu e de glumă: din ce în ce mai mulți copii dorm prea puțin pentru că stau noaptea să dea mesaje sau joacă diverse jocuri video. O soluție ar fi să-i restricționezi accesul, iar noaptea să nu-l lași cu telefonul în cameră. Îi mai poți lua un telefon fără acces la internet sau pe care să nu meargă toate aplicațiile de jocuri. Astfel, nici nu va fi atât de tentant încât să fie tâlhărit. Totuși, dacă ar fi acostat de copii mai mari sau adulți care vor să-i ia bunurile, ar fi bine să-l instruiești să le cedeze și să nu încerce să se bată. Ar putea fi și mai rău.

Agresori virtuali

Dar telefoanele conectate la internet atrag și alți agresori, mai greu de detectat: cei care operează prin rețelele de socializare. În urmă cu câțiva ani, părinții știau clar: atunci când copilul a ajuns acasă, este în siguranță. Acum poate fi agresat chiar prin itnermediul telefonului. Poate primi mesaje batjocoritoare, dar și să fie ademenit de către persoane rău-voitoare să se întâlnească cu ele. Psihologii văd și alte pericole în ce privește telefonul mobil. Copiii care posedă un astfel de mijloc de comunicare pot deveni, paradoxal, izolați social. Prea multă interacțiune virtuală și social media înseamnă că întâlnesc mai puțini prieteni în carne și oase.

Până la urmă, tu decizi ce faci în privința copilului tău, dacă îi iei telefon mobil sau nu, și dacă acesta va fi smartphone sau nu. Important e să iei decizia cea mai bună pentru micuțul tău în cunoștință de cauză.