Frica este un sentiment care există pentru a ne proteja de eventualele pericole. Însă atunci când începe să ne domine și să devină irațională, poate face mai mult rău decât bine. Dacă îți exprimi această teamă prin mânie, frustrare, cicăleală și alte asemenea moduri, riști să ajungi la despărțire și să-ți pierzi partenerul. Și nu pentru că asta avea de gând să facă, ci pentru că îl gonești chiar tu prin ceea ce faci.

Cum se manifestă frica irațională de despărțire

Problema mai mare este a femeilor care neagă faptul că se tem de a nu fi părăsite. Și atunci când nu conștientizezi că ceva este în neregulă, nici nu poți repara… Indicii că ai această problemă ar fi și că susții agresiv că nu ai nevoie de un bărbat pentru a fi fericită sau consideri că ”toți bărbații sunt niște porci”. Cele mai multe femei care fac astfel de afirmații se tem de a nu fi părăsite. Și cum te poți asigura cu adevărat că nu ți se întâmplă asta? Simplu, nu ai nicio relație. Alte femei trec de la un bărbat la altul într-o cursă care nu se oprește niciodată. Altele apelează la chirurgie plastică sau se machează excesiv pentru a preveni dezastrul. Teama irațională de despărțire se poate manifesta și prin bulimie, fumat, abuz de alcool, droguri, insomnie etc.

Ce poți face pentru a-ți menține relația

Persoana care are această problemă ar trebui să recunoască față de sine însăși și față de partener că îi e frică să nu-l piardă. Dar, în loc să-i facă crize de gelozie, să-i spună pe un ton cald atunci când se întoarce acasă: ”mi-ai lipsit”. Atunci când e plecat și îl sună, să nu se grăbească să-l chestionezi și să-l acuze, ci să-l întreabe dulce ce face și să-i spună că îi e dor de el.

Sursa foto: 123rf.com / Vadim Guzhva