Nu doar că este un comportament care îți generează o cantitate semnificativă de stres, dar îi poate provoca și partenerului tău temeri sau chiar repulsie vizavi de felul în care pui problema când vine vorba despre desfășurarea relației voastre. Dacă nu sunt fondate și nu există dovezi înregistrate cu un kit DVR care să îți susțină suspiciunile, anxietățile tale pot avea una dintre următoarele cauze:

1. Ești nesigură în general

Stagnarea profesională, plafonarea relației și intrarea într-un stadiu de monotonie, înaintarea în vârstă sau problemele de sănătate pot constitui factorii de stres și pot duce la pierderea încrederii în forțele proprii. Odată ce aceasta este zdruncinată, și relația ta amoroasă poate avea de suferit.

De aceea, este important să investești timp în introspecție și în analizarea propriilor sentimente înainte de a-ți acuza partenerul de infidelitate. Instabilitatea emoțională este o problemă care poate fi rezolvată cu ajutorul specialiștilor în psihologie, așa că nu ezita să apelezi la unul, dacă simți că te-ar putea ajuta.

2. Ai mai fost înșelată în trecut

Dacă ai mai trecut prin episoade de infidelitate, este foarte posibil să proiectezi acele amintiri asupra partenerului tău actual și ca subconștientul tău să facă legătura între anumite tipuri de comportament ale lui și gesturi pe care le făcea fostul partener infidel.

O astfel de experiență este în sine o traumă, iar șansele să îți clatine încrederea în propria persoană și în cei din jur sunt foarte mari. Hipersensibilitatea se poate manifesta prin interpretarea dramatică a unui comportament perfect normal al partenerului și, implicit, prin acuze nefondate, care vă vor provoca amândurora durere și frustrări.

3. Viața voastră sexuală a devenit monotonă

Chiar dacă la începutul relației nu vă puteați ține mâinile acasă nici măcar câteva minute, vine un moment în viața de cuplu când sexul își pierde din atractivitate. Însă trebuie să știi că pierderea apetitului nu este întotdeauna un semnal de alarmă într-un cuplu și cu atât mai puțin un semn al infidelității.

Stresul profesional, petrecerea unui timp îndelungat în trafic sau la birou, privarea de somn sau chiar alimentația nesănătoasă sunt doar câteva motive care pot duce la diminuarea apetitului. Însă dacă sentimentele tale față de partener sunt neschimbate, iar dorința este la fel de mare, trebuie să știi că nu este întotdeauna obligatoriu să aștepți ca el să facă primul pas. Poți iniția o partidă de amor oricând dorești, această responsabilitate nu îi revine în mod obligatoriu masculului din cuplu.

4. Petreceți mult timp separați

Orele suplimentare la birou, deplasările și delegațiile, urmarea unor cursuri de specializare sau nevoia de a petrece fiecare timp cu propriii prieteni sunt câteva dintre motivele care vă pot face să vă vedeți mai rar. Totuși, este foarte posibil ca această distanță să fie doar una fizică, iar suspiciunile tale să fie nefondate.

Propune-i să lucrați împreună, de acasă, o zi pe săptămână. Sau invită-l într-un city break. Un weekend prelungit la munte e, de asemenea, o opțiune. Iar dacă timpul și responsabilitățile nu vă permit un asemenea lux, începeți cu lucruri mai mărunte, precum o cină romantică într-o seară de vineri. Dacă vă doriți și propuneți amândoi să petreceți mai mult timp împreună, cu siguranță veți reuși acest lucru, oricât de ocupați ați fi.

5. Simți că nu primești destulă atenție

Dacă ți se pare că partenerul tău are momente când este mai distant și îți evită compania, nu e o regulă conform căreia face asta pentru că a apărut o altă femeie în viața lui. Chiar dacă acesta este primul lucru care îți vine în minte, nu este de neglijat nici varianta în care el are nevoie de mai mult spațiu personal.

Oamenii nu funcționează la fel, iar unii dintre ei simt nevoia să petreacă timp singuri pentru a se relaxa și pentru a-și încărca bateriile. Lasă-l să-și petreacă seara citind, uitându-se la serialul preferat sau plimbându-se singur, dacă asta simte nevoia. Discută cu el despre sentimentele tale și întreabă-l despre ale lui, dar nu trage concluzii pripite doar pentru că într-o seară a preferat să vadă un meci în loc să te ducă la cinema.

Comunicarea este foarte importantă în orice relație, indiferent dacă este profesională, de prietenie sau amoroasă. Discută cu partenerul tău despre gândurile care te macină și nu îl acuza pe nedrept, deoarece acest lucru poate dăuna chiar și celei mai sănătoase relații.

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat impreuna cu SpyShop