Dacă ești într-o astfel de situație ar fi bine ca ”în primă fază, să nu pui presiune și să construiești o atmonsferă destinsă de discuții. Relaxarea și dorința reală de a comunica, vor scădea mecanismele de apărare ale partenerului, iar soțul ți-ar putea spune adevăratele motive pentru care se teme”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Află motivele lui

”Pot fi mai multe cauze ale deciziei lui – de la sentimentul că sunteți nepregătiți din punct de vedere material, afectiv, spiritual pentru venirea pe lume a unui copil, până la îndoieli că ar dori să rămână în această căsnicie. Însă, dacă sotul își pune problema divorțului, înseamna că are motive serioase pentru el, să se teama”, spune specialistul. După ce veți discuta motivele pentru care el nu își dorește bebelușul, ”vei vedea că unele dintre acestea au soluții, altele nu. Dacă se pot rezolva temerile lui, atunci ai putea păstra și sotul și copilul, iar relația dintre voi s-ar putea chiar întări. De exemplu, am cunoscut un cuplu cu probleme materiale, în care bărbatul nu credea că își pot permite să asigure viitorul nou-născutului. Dar socrii au fost de acord să se implice mai mult în creșterea și întreținerea lui.

Consecințele unui avort

În cazul în care te gândești să avortezi doar ca să-i faci pe plac soțului, nu spera că relația va avea foarte multe șanse, iar consecințele acestui gest pot fi devastatoare pentru tine. ”Din cauza faptului că este un act impus, te poți confrunta cu depresie, suferință, sentimente de vinovăție, negare, izolare, rușine, supărare sau indiferență. În cazuri extreme, ar putea fi punctul de pornire pentru tulburări de somn, de alimentatie, adicții, probleme de intimitate, probleme sexuale sau chiar gânduri suicidale”, atenționează Tedy Creștin.

Ce să faci

Dacă te hotărăști să păstrezi sarcina și soțul insistă să faci avort, nu crede că nu există altă soluție decât să-i faci pe plac. Cere mai întâi ajutorul familiei sau a altei persoane apropiate care știi că te-ar putea ajuta, măcar cu o vorbă bună. Poate chiar soacra ta va fi de aceeași parte a baricadei cu tine și, mai mult ca sigur, părinții tăi te vor susține. Este important să încerci să rămâi calmă și lucidă. În situația în care soțul se poartă abuziv cu tine sau cea în care nu vrea să nu-și asume nicio răspundere pentru copil, nu uita că există mijloace legale de a riposta și apelează la ele.

Cine te mai poate ajuta în criza de sarcina

Dacă familia ta nu poate sau nu vrea să te susțină, există fundații la care poți apela pentru ajutor. Iată câteva dintre ele:

  • Asociația Pro Vita București, telefon: 0744.982.925 / email: [email protected]

  • Centrul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil Iași, telefon: 0232.215.157 / email: [email protected]
  • Fundația Clinica Pro Vita Cluj, tel: 0264.431.891 / 0748.127.021
  • Centrul de consiliere pre și post avort al Episcopiei Ortodoxe Alba Iulia, tel: 0258.817.766 / 0745.969.820
psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Concentrează-te pe viitor

”După ce ai înțeles motivele soțului de a dori avortul, poți să-l rogi și pe el să se puna în locul tău pentru a înțelege motivele tale. Dacă decizia ta e finală, o poți comunica și lui. În unele cazuri, bărbatul realizează că doar a amenințat cu divorțul și nu dorește în realitate acest lucru, dar în altele se va ajunge la despărțire. Ar trebui să înțelegi faptul că oricum existau probleme în relație și sarcina doar le-a exacerbat. Era puțin probabil să fi avut o căsnicie împlinită cu acest soț. Este mai util să te concentrezi pe viitor, să îți respecți decizia și să lași trecutul în urmă.”

Sursa foto: 123rf.com