Psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune că nu îl poți convinge pe fostul soț să petreacă mai mult timp cu copilul sau măcar să se apropie de el. Singurul lucru pe care poți să îl faci este să îl obligi legal să îi plătească pensia alimentară și alte drepturi care i se cuvin, însă nu îl poți face în vreun fel să se implice în activitățile celui mic. În sfârșit, se întreabă psihologul, „chiar ai vrea să-ți lași copilul cu un om care s-a dovedit iresponsabil și total lipsit de interes față de el?”.

Nu-i pune piedici

Există cazuri, deși rare, în care tatăl copilului ar vrea să-l viziteze, dar mama îi pune diverse piedici. Poate ea nu își propune neapărat să facă asta, dar dacă îi impune un program rigid de vizite, imposibil de respectat pentru el sau dacă nu îi îngăduie să stea singur cu cel mic, ar putea să-l îndepărteze. Astfel, din cauza conflictului dintre păinți, copilul ajunge să nu-și mai vadă tatăl. Vezi dacă nu cumva, fiind mai binevoitoare cu „fostul” îl poți ajuta să păstreze legătura cu odrasla.

Explică-i de ce e neimplicat în creșterea lui

”Este bine să-i spui copilului de la bun început adevărul. Nu recomand mamelor să le spună copiilor cristina radulescu-ion psihologpovești idilice despre tații lor, pentru că acestea pot fi spulberate cu ușurință de vreo vecină răutăcioasă sau chiar de apariția celui în cauză. Adevărul este, de departe, cea mai bună „minciună” și trebuie să știți că micuții acceptă situația cu mult mai multă ușurință decât ne imaginăm noi. Ce este important este să nu-l lași pe copil să creadă că tatăl a plecat din vina lui. Nu-i accentua sentimentele de respingere și de abandon. Explică-i, în funcție de vârsta lui, care au fost motivele divorțului.”

Sursa foto: 123rf.com