Cum calmezi tantrumurile la copii. Învață-l să-și recunoască emoțiile

 

Imediat ce începe un tantrum, lasă-te la nivelul lui și explică-i ce se întâmplă cu el. De exemplu, spune-i pe un ton cald, dar ferm ”ești nervos pentru că am închis televizorul. E în regulă să fii supărat, dar nu să lovești”. Dacă își face sieiși sau altora rău intervii. Dacă nu, îl poți lăsa să se manifeste. După ce s-a mai calmat, întreabă-l ce nu este în regulă. Este un pas important pentru a afla ce s-a întâmplat, dar și pentru a face copilul să înțeleagă mai bine ce simte. Chiar dacă știi care este problema, este bine să-l lași să o exprime cu propriile cuvinte. Acest lucru îl va ajuta să-și dezvolte conștiința de sine care îl va ajuta, pe viitor, să-și controleze mai bine emoțiile și manifestările. În perioadele de calm, discută despre ceea ce simte și ajută-l să se înțeleagă mai bine. Ascultă-l când vorbește. Acesta este unul dintre cele mai bune moduri de a-l face să te asculte și el pe tine, pentru că se va simți înțeles și apreciat.

Citește și: Cum potolești crizele de nervi ale copilului

Cum previi tantrumurile la copii. Fii atentă la declanșatori

 

Pentru a preîntâmpina o posibilă criză, fii atentă la factorii externi care o declanșează. Ai grijă să nu treacă peste ora mesei fără să mănânce și să se odihnească suficient. Pe de altă parte, petrece mult timp cu el. Copiii care țipă și pretind că vor să li se cumpere lucruri fac acest lucru, de multe ori, pentru că nu se simt băgați în seamă și iubiți de părinții lor. O mamă care e fizic în cameră, dar care stă pe internet și nu e atentă la ce zice micuțul nu-i îndeplinește acestuia nevoia de a fi în relație cu ea. Fii alături de el și arată că ești disponibilă. Ar fi bine să aveți o relație bazată pe încredere, astfel încât să puteți vorbi orice. De aceea, dacă-ți face mărturisiri încurajează-l și nu sări repede să-l critici sau să oferi o soluție. În schimb, pune-i întrebări pentru ca el să înțeleagă mai bine situația și, eventual, să-și dea seama de eventualele greșeli.

Citește și: De ce și copiii mari au nevoie să fie luați în brațe. Ce spune psihologul

Tantrumurile la copii. Educația pentru prevenire

 

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Cu cât copilul este mai mare, vei putea deschide o discuție. Începe tot prin a-i arăta că-l înțelegi, că are dreptul să se simtă furios, dar clarifică-i că țipetele nu-i aduc nimic. Îl poți stimula să vină cu soluții la probleme, să se concentreze pe ele și nu pe cât de dureroase sunt momentele prin care trece. Provoacă-l să privească situația cu umor. Astfel, va reuși să zâmbească și să vadă și partea comică. Nu există soluție pentru orice copil. Aceasta depinde de nevoile care stau la baza crizei: de atenție, de afecțiune, de importanță, de apartenență, de reușită etc. Mai importantă decât potolirea lui pe moment este educația, în timp, pentru evitarea altor tulburări. Practic, îl vei învăța că enervarea unui om este legitimă. Totuși, ea poate fi canalizată în mai multe moduri. Pot fi găsite soluții neconstructive, cum ar fi agresivitatea, comportamentele anti-sociale, invidia, gelozia etc. sau soluții constructive: perseverența în urmărirea scopurilor, cultivarea talentelor, dezvoltarea personală etc.,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

 

Sursa foto: 123rf.com