Talasemia la copii (și adulți) este caracterizată prin mai puțină hemoglobină și mai puține celule roșii în sânge decât în ​​mod normal.

Ea afectează capacitatea organismului de a face hemoglobină sănătoasă, o substanță găsită în celulele roșii din sânge.

Hemoglobina este proteina bogată în fier care transportă oxigenul în toate părțile corpului și dioxidul de carbon la nivelul plămânilor care trebuie expirat.

Este cauzată de gene care au suferit mutații. Dacă copilul are talasemie, înseamnă că atât tu, cât și tatăl copilului sunteți purtători ai genei sau genelor mutante.

Dacă copilul are talasemie ușoară, este posibil să nu necesite tratament.

Dar dacă problema este mai gravă a tulburării, bebelușul poate avea nevoie de transfuzii de sânge regulate.

De asemenea, puteți lua măsuri pe cont propriu pentru a face față oboselii copilului, cum ar fi alegerea unei diete sănătoase și efectuarea exercițiilor fizice ca parte a unei rutine.

Talasemia este cauzată de mutații în ADN-ul celulelor care produc hemoglobină. Talasemia tulbură producția normală de hemoglobină și celulele roșii sanguine sănătoase. Acest lucru provoacă anemie.

Cu anemie, sângele nu are destule celule roșii din sânge pentru a transporta oxigen în țesuturile tale – lăsând copilul obosit.

Astmul poate fi ținut în frâu. Așa poți duce o viață perfect normală

Talasemia la copii și adulți

Tipul talasemiei pe care o aveți depinde de numărul de mutații genetice pe care le moșteniți de la părinți și ce parte din molecula de hemoglobină este afectată de mutații.

Cu cât sunt mai multe gene mutante, cu atat mai tare este talasemia ta.

Moleculele de hemoglobină sunt alcătuite din părți alfa și beta care pot fi afectate de mutații și pot cauza talasemie.

Talasemia la copii. Cum se manifestă, cauze și tratament

Tipurile de talasemie sunt:

Alpha talasemie

Lanțurile de hemoglobină alfa sunt produse de patru gene. Alfa talasemia este cauzată de o mutație a uneia sau mai multora dintre aceste gene.

Beta talasemie

Beta talasemia este mult mai frecventă decât alfa talasemia. Mulți copii nu prezintă simptome și, prin urmare, părinții nu știu că bebelușul lor poartă gena mutantă.

Lanțul beta hemoglobinei este produs de două gene. Beta talasemia este cauzată de o mutație în una sau ambele gene.

Antibioticele la bebeluși. Ce ar trebui să știi despre ele

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale beta talasemiei includ:

– oboseală, slăbiciune sau dificultăți de respirație
– energie scăzută
– un aspect palid sau o culoare galbenă la nivelul pielii (icter)
– iritabilitate
– deformari ale oaselor faciale
– creștere lentă
– un abdomen umflat
– urină închisă la culoare

Copiii cu beta talasemie majoră par să fie sănătoși la naștere, dar dezvoltă simptome de anemie pe măsură ce cresc.

Bebelușii care încep să prezinte simptome de beta talasemie după câteva luni pot să nu crească normal (eșecul de a se dezvolta).

Ei au probleme cu hrănirea, au episoade de febră, diaree și alte probleme intestinale.

Dacă copilul are talasemie alfa, poate avea simptome de anemie în primul an.

Majoritatea copiilor sunt afectați doar ușor sau moderat și nu au nevoie de tratament.

Cu toate acestea, alfa talasemia severă, dacă este lăsată netratată, poate provoca anemie, mărirea splinei și poate afecta modul în care crește copilul.

Copilul cu diaree – 19 alimente pe care nu ar trebui să le mai consume

Talasemia la copii. Tratament

Deoarece alfa talasemia majoră este cel mai adesea o afecțiune fatală în perioada prenatală sau după naștere, tratamentul este concentrat pe identificarea sarcinilor afectate pentru a asigura o gestionare adecvată pentru a reduce potențialele complicații materne.

Creșterea supravegherii prenatale și tratamentul precoce al complicațiilor materne este o abordare adecvată pentru mamele care doresc să-și continue sarcina, având în vedere că copilul nu va supraviețui cel mai probabil.

O mână de sugari cu această afecțiune au supraviețuit pe termen lung.

Majoritatea acestor sugari au primit tratament experimental, inclusiv transfuzii înainte de naștere, în naștere timpurie și transplant de măduvă osoasă înainte de naștere, deși procedura din urmă nu a avut încă succes.

Sparanghelul la copii – beneficii pentru sănătatea micuților

Pentru acei sugari care supraviețuiesc la naștere, se pare că există un risc crescut de probleme de dezvoltare și efecte fizice, în special malformații cardiace și genitale.

Beta talasemie

Persoanele cu beta-talasemie majoră primesc transfuzii sanguine regulate, de obicei lunar.

Acest lucru ajută la prevenirea anemiei severe și permite creșterea și dezvoltarea care sunt mai normale.

Terapia prin transfuzie are însă limitări. Persoanele fizice pot dezvolta reacții la anumite proteine ​​din sânge, numite reacții de transfuzie.

Alpha talasemie

Copiii cu alfa talasemie ușoară nu necesită tratament. Cu toate acestea, ei pot avea șansa de a avea un copil cu alfa talasemie mai severă.

Suplimentele de fier nu vor îmbunătăți anemia cauzată de alfa talasemia. Asadar, aceasta trebuie administrata daca medicul recomandă.

În cele mai multe cazuri, nu puteți preveni talasemia. Dacă aveți talasemie sau dacă aveți o genă de talasemie, luați în considerare discuția cu un consilier genetic pentru îndrumare dacă vă gândiți să aveți copii.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto