Matei trăiește într-un centru de plasament din București. Când va crește mare, visul lui e să devină medic chirurg. E pasionat de biologie, de oameni și de animale. Sensibil, tăcut și interiorizat caută mereu anturajul persoanelor mature care să-i înțeleagă pasiunile. El va merge în tabăra de excelență pentru copiii abandonați și va învăța mai multe despre domeniile care îl pasionează.

Citește și: Îți lași sau nu copilul în tabără? Ce spune psihologul

Tabăra de excelență pentru copiii abandonați inițiată de un tânăr crescut în sistem

În timpul anului, Matei va primi îndrumare la Asociația Gifted Center Kristopher, întemeiată de Lajos Kristof. Președintele asociației este una din puținele povești de succes din sistemul de protecția copilului. Crescut de mic în centrele de plasament, tânărul este licențiat în relații internaționale și studii europene, antrenat în educația copiilor supradotați, cu master în psihologia clinică și psiholog în formare (a doua facultate în curs de finalizare). Supranumit antrenorul de genii și discipol al maestrului Florian Colceag, Lajos Kristof a fost nominalizat pentru premii în educație, drepturile copilului și sănătate. Este laureat al mai multor premii în literatură și jurnalism. În prezent, vrea să le ofere micuților șansa pe care nu a avut-o el.

Citește și: Copilul este prima dată în tabără. Ce trebuie să știe

De ce este nevoie de o tabăra de excelență pentru copiii abandonați

Studiile ne arată că micuții abandonați la vârste foarte mici pot dezvolta întîrzieri în dezvoltarea socială, fizică, emoţională şi prezintă un risc crescut de îmbolnăvire. În centrele de plasament actuale sau în casele protejate, ei primesc, din punct de vedere material, îngrijirea de care au nevoie.  Totuși, multe instituții de ocrotire ce adăpostesc copii abandonați nu dispun de personal suficient care să vină în sprijinul remedierii problemelor psihologice. Nu au nici programe educaționale care să prevină problemele ulterioare de adaptare la societate.

Citește și: Pleci la muncă în străinătate. Ce faci cu copilul?

Tabăra de excelență pentru copiii abandonați. Programul taberei

20 de copii abandonați, printre care și copii proveniți din sistemul de plasament familial, asistență maternală vor beneficia de programe de educație dedicate descoperirii și dezvoltării pasiunilor și talentelor.

  • Timp de șapte zile vor petrece alături de mentori pregătiți în biologie, educație, psihologi acreditați, muzică, art-terapie, inventică, scurt-metraj, dans, antreprenoriat și educație financiară, mentorat individual.
  • Vor elabora un jurnal personal în care își vor proiecta viitorul social și profesional.
  • Vrem să descoperim cele mai ascunse talente care pot fi antrenate în cadrul programului mare a Școlii de Excelență Kristopher printr-un spectacol artistic (teatru, expoziții cu lucrări, picturi și invenții).
  • Timp de șapte zile, copiii vor realiza un scurt metraj ”Pot reuși” care va fi promovat în cadrul emisiunilor TV, un jurnal al copiilor care vor să reușească, un mesaj de încurajare pentru toți copiii și tinerii aflați în sistemul de protecție a copilului.

Tabăra de excelență pentru copiii abandonați. Cum poți ajuta și tu

Încă nu s-a strâns întrega sumă pentru desfășurarea taberei de excelență pentru copiii abandonați. Cei care doresc să sprijine financiar un proiect destinat copiilor abandonați, dar care visează să răzbească în viață, o pot face prin donații depuse în contul Asociației Gifted Center Kristopher: RO91RNCB0753154996880001 SWIFT:RNCBROBU, deschis la Sucursala BCR, Vitan, Bucureşti.

Citește și:

Povești adevărate: „Adopția a fost șansa mea”

„Tudor – o poveste despre adopţie” – Lansare de carte cu ocazia Zilei Naţionale a Adopţiei

 

Sursa foto: 123rf.com