În opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, subconștientul este activ zi și noapte, indiferent dacă acționăm asupra lui sau nu. Subconștientul controlează toate funcțiile corpului, cum ar fi respirația, bătăile inimii și chiar sistemul nostru nervos. Neurologia arată că subconștientul ne controlează 95 % din viața noastră. Psihologii susțin că în primii șase ani de viață, mintea subconștientă este mult mai puternică decât mintea conștientă.

Citește și: Trucuri din subconștient pe care nici nu le bănuim

Diferența dintre subconștient și conștient

Creierul uman este format din 90 de miliarde de celule nervoase ținute împreună de miliarde de puncte de conexiune numite sinapse. Oamenii de știință speculează că un creier uman poate deține la fel de multe informații pe cât deținea întreg internetul în jurul anului 2007. Poate nu ne vine să credem, având în vedere cât de des uităm pe unde ne-am lăsat lucrurile sau ce am mâncat la cină. Tot ceea ce preia subconștientul este prin intermediul mesajelor. Vorbește în imagini, sentimente și metafore. Răspunde la vizualizarea a ceea ce dorești, dar va comunica și înapoi cu imagini și metafore sub formă de vise, vânătăi și “coincidențe”. Mintea subconștientă ia totul literal, exact așa cum vede și simte. Așa se explică de ce la filmele de groază ne sare inima din piept de frică deși știm că este doar un film. Iată un alt moment bun să conștientizezi diferența de putere dintre conștient și subconștient”, explică hipnoterapeutul Eugen Popa.

 

Comunicarea dintre subconștient și mintea conștientă este bidirecțională

De fiecare dată când avem o idee sau o emoție, o amintire sau o imagine din trecut, aceasta este mintea subconștientă care comunică minții noastre conștiente. Comunicarea inversă nu este atât de banală și se realizează folosind principiul autosugestiei.

“Comunicarea dinspre conștient spre subconștient este dificilă, deoarece nu poate fi niciodată finalizată în lipsa emoțiilor. Doar gândurile care sunt transmise cu emoții puternice, autentice pătrund în subconștient. Și doar gândurile care sunt susținute de o emoție puternică rămân acolo. Primul tău pas în valorificarea puterii subconștientului este să ne străduim să eliminăm gândurile încărcate cu emoții negative. De asemenea, e timpul să începem să fim mai atenți la modul în care vorbim cu noi înșine și emoțiile care ne însoțesc gândurile”, explică Eugen Popa.

 

Cum ne răspunde subconștientul la mesaje?

Temerile noastre adesea tind să devină realitate. Se întâmplă asta mai ales atunci când suntem foarte emoționați în privința lor. Acesta este motivul pentru care vorbirea negativă cu sinele poate produce astfel de efecte dăunătoare.

“Există o poveste din popor despre îngerul păzitor care este cu noi în permanență. Când ne spunem „viața este îngrozitoare”, acesta ne va ajuta să luăm decizii pentru o viață fără prea multe împliniri. Când spunem „jobul nostru este plictisitor”, ne vom menține mereu lipsiți de chef și motivație. Și când spunem „nu-mi place cum arăt”, ne va determina să vedem mereu în oglindă un corp urât. Și va continua să ne împlinim toate aceste dorințe, pentru că suntem încărcați de credințe și emoții puternice (tristețe, dezamăgire, regret, autoamăgire). Îngerul nostru păzitor este subconștientul”, conchide Eugen Popa.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com