Prima analiză amplă efectuată de UNICEF a diferitelor modalități în care tehnologia digitală afectează viața și perspectivele de viață ale copiilor identifică atât pericolele existente, cât și oportunități pentru minorii utilizatori de Internet. 

1 din 3 utilizatori de Internet este copil, dar cei din zona rurală nu beneficiază de toate oportunitățile

Creșterea accesului la informații, dezvoltarea abilităților necesare în mediul de lucru digital și asigurarea unei platforme care să le permită relaționarea și comunicarea opiniilor sunt câteva dintre avantajele pe care le poate oferi tehnologia digitală copiilor care sunt dezavantajați, inclusiv celor care cresc în condiții de sărăcie sau celor care sunt afectați de situații de urgență umanitară, arată raportul UNICEF.

Internetul a fost conceput pentru adulți

Internetul a fost conceput pentru adulți, însă este utilizat tot mai mult de către copii și tineri ale căror vieți și perspective de viitor sunt afectate tot mai mult de tehnologia digitală. Pentru a oferi șanse egale la un mediu digital lipsit de pericole și mai accesibil pentru fiecare copil este nevoie de eforturile comune ale Guvernelor, sectorului privat, ale organizațiilor de și pentru copii, ale mediului academic, ale profesioniștilor, ale familiilor și copiilor înșiși”, a declarat la lansarea studiului, Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

1 din 3 utilizatori de Internet este copil – un număr impresionant de tineri folosește Internetul

Conform raportului, la nivel mondial 1 din 3 utilizatori de Internet este copil, 71% dintre copii și tineri sunt online comparativ cu doar 48% din populația totală. Cu toate acestea, 3 din 5 copii și tineri africani sunt offline, comparativ cu doar 1 tânăr din 25 din Europa. Astfel, aproximativ o treime din tineretul lumii – 346 de milioane de persoane – nu dispune de conexiune online, ceea ce accentuează inechitățile existente în rândul copiilor și le reduce posibilitatea de a participa la o economie care capătă tot mai mult un caracter digital.

Jocurile video, pericolul neștiut la care se expune copilul tău zilnic

Internetul sporește vulnerabilitatea copiilor

Raportul analizează, de asemenea, modul în care Internetul sporește vulnerabilitatea copiilor la riscuri și pericole, inclusiv în ce privește utilizarea necorespunzătoare a informațiilor lor private, accesul la conținutul periculos, și agresiunea în mediul online (cyberbullying). Potrivit raportului, din cauza omniprezenței dispozitivelor mobile, accesul multor copii în mediul online a devenit mai puțin supervizat – și mai expus pericolelor.

Totodată, CERT-RO a prezentat un ghid pentru părinți cu informații necesare educării copiilor care navighează online: ”Primii pași în siguranță în viața digitală”. Acesta cuprinde și un set de reguli și măsuri de precauție pentru evitarea pericolelor din lumea digitală.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com