Rezultatele sunt de-a dreptul îngrijorătoare. 9 din 10 părinți români își lovesc copiii. Studiul arată că doar 1 din 10 părinţi nu şi-ar lovi niciodată copilul. Cei mai mulți nu o fac din răutate, ci din cauza unor tipare educaționale învățate la rândul lor, în copilărie. Unul din doi cred că lovirea e pentru binele lui.

9 din 10 părinți români își lovesc copiii. Cine sunt acești părinți

Fundaţia World Vision România a lansat raportul de cercetare “De ce lovim copiii?” primul raport care cuprinde o caracterizare a principalelor 7 tipologii de părinţi din România care probează o atitudine violentă faţă de proprii copii, precum şi motivele invocate cel mai frecvent de părinţi pentru a justifica lovirea copilului.

Scopul raportului de cercetare ”De ce lovim copiii?” este de a oferi o cheie de interpretare cu privire la incidenţa comportamentelor violente asupra copiilor. Analiza se concentrează pe atitudini faţă de violenţă şi oferă o perspectivă clară asupra factorilor declanşatori care duc la violenţa părinţilor asupra propriilor copii. Totodată, studiul cuprinde şi o analiză privind efectele pe termen lung ale violenţei atât asupra copilului cât şi asupra societăţii.

9 din 10 părinți români își lovesc copiii. Cei mai mulți cred că o fac pentru binele lui

Raportul “De ce lovim copiii?” arată că doar 1 din 10 (9%) părinți români nu şi-ar lovi niciodată copilul. Cei mai mulți consideră că ”o palmă la fund” nu strică atunci când vrei să-ți educi odrasla. Atitudinea violentă față de copii se regăsește portretizată în 7 tipologii distincte de părinţi care justifică violența în moduri diferite:

 • 1 din 2 părinţi (51%) cred că lovirea este pentru binele copilului, așa va învăța principii morale sănătoase;
  1 din 10 (10%) consideră că lovirea apare din cauza copilului;
  8% ar lovi copiii, dar nu ar vrea ca acest lucru să se afle;
  8% invocă motivații religioase (”bătaia e ruptă din Rai”);
  6% lovesc copiii gratuit, fără motiv;
  5% afirmă că ar lovi copilul pentru că toată lumea face la fel;
  3% se simt foarte vinovaţi după ce lovesc.

Abuzul emoțional. Cum îți dai seama că cineva este victima unui abuz

9 din 10 părinți români își lovesc copiii, dar nu consideră că sunt violenți

“În mod paradoxal, deşi românii consideră violenţa asupra copilului ca fiind a treia problemă socială din România, după sărăcia extremă şi calitatea educaţiei, raportul arată că peste jumătate dintre părinţi nu consideră că o palmă la fund este o formă de violenţă iar peste 90% cred că violenţa este doar atunci când lovirea provoacă vânătăi şi cicatrici sau când părinţii îşi bat copilul fără motiv”, a declarat Daniela Buzducea, Director Naţional World Vision România. “Toate studiile privind efectele violenței asupra copilului ne arată că este imperativ să reconsiderăm această atitudine față de copii și că noi toți, ca societate, avem nevoie de o schimbare care trebuie să înceapă cu copiii noștri”.

Telefonul copilului: numărul de cazuri de abuz asupra copiilor a crescut dramatic

9 din 10 părinți români își lovesc copiii. Mentalitatea se schimbă greu

Raportul mai arată că, deşi s-au înregistrat progrese privind mentalitatea românilor cu privire la lovirea copiilor (părinţii nu mai cred că “Bătaia e ruptă din Rai”), fenomenul violenţei asupra copiilor continuă să persiste. 82% dintre părinţi apreciază proverbul „Rufele murdare se spală în familie”, iar 76% dintre respondenţi afirmă că au fost supuşi unor comportamente violente în copilărie. Deci, apare perpetuarea inter-generaţionala a violenţei asupra copilului.

Studiu: mamele din România își educă micuții prin bătaie

Cercetarea de faţă a fost realizată de către Reveal Marketing Research pentru Fundaţia World Vision România şi face parte din campania naţională de conştientizare publică cu privire la violenţa asupra copilului, pe care World Vision România o derulează, ca parte a campaniei globale It takes a world to end violence against children a World Vision Internaţional.

La nivel global s-a creat Parteneriatul Global pentru Eliminarea Violenţei asupra Copilului, sub umbrela Organizației Națiunilor Unite. Din Parteneriatul Global fac parte guverne, ONG-uri, agenţii ONU, universităţi şi agenţi economici din întreaga lume. În cadrul Parteneriatului România şi-a asumat rolul de ţară campion și a lansat deja această campanie în luna martie a acestui an.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com