Un studiu al Universității Brigham Young din SUA a examinat rolul bunicilor în dezvoltarea copiilor și a confirmat că bunicii sunt cheia fericirii nepoților. “Am vrut să vedem cât de importanți sunt bunicii pentru copii așa că am pus întrebări pentru a vedea gradul de apropiere emoțională de bunici”, spune coordonatorul studiului, Jeremy Yorgason.

Importanța bunicilor

408 copii de clasa a patra au fost întrebați despre relația pe care o au cu bunicii lor, inclusiv dacă le cer sfatul atunci când trebuie să ia hotărâri importante și dacă pot discuta cu ei problemele pe care le au. Chestionarul a fost reluat după un an cu aceeași copii pentru a vedea cum au evoluat. Rezultatul a fost că pentru copii, bunicii sunt mai importanți decât părinții. ”Legătura emoțională dintre bunici și nepoți poate să afecteze rezultatele pe care le au copiii la școală, dezvoltarea lor psihlogică și socială”. Atunci când bunicii se implică în viețile nepoților, copiii nu sunt doar mai sociabili, ci și mai silitori la școală.

Rolul de apărător

Cercetătorii au observat și că micuții care aveau bunici care se ocupau de ei au dezvoltat calități esențiale pentru dezvoltarea lor socială, cum ar fi să arate compasiune și să se poarte frumos cu persoane care nu le sunt apropiate. Legătura puternică nepot-bunic este benefică indiferent dacă micuții creșteau în familii care aveau ambii părinți sau în familii monoparentale. Ce e mai interesant este bunicii care nu locuiau cu nepoții aveau cea mai puternică legătură cu aceștia. Psihologii au concluzionat că, în această situație, bunicii preiau rolul de a încuraja purtarea bună, mai degrabă decât pe cel de a disciplina copilul atunci când greșește. De aceea, micuțul vede în figura bunicilor rolul de apărător și aliat atunci când are probleme.

Sursa foto: 123rf.com / Dmitriy Shironosov