Adolescenții care fumează canabis în mod regulat suferă leziuni pe creier și au un risc mai mare decât media de a dezvolta schizofrenie. Cercetătorii americani spun că drogul este și mai periculos pentru cei care au predispoziție genetică la boli mintale. Poate fi factorul declanșator al bolii.

Citește și: Semne că adolescentul fumează

Adolescenții care fumează canabis au un risc mai mare de a face leziuni pe creier și de a suferi de boli mintale

Asaf Keller, de la Facultatea de Medicină a Universității Maryland, spune rezultatele subliniază riscul la care se expun adolescenții care fumează canabis. Studiul, publicat în jurnalul Neuropsychopharmacology, a expus șoareci în perioada de dezvoltare la ingredientul activ din marijuana timp de 20 de zile. Cercetătorii au descoperit că activitatea creierului era afectată, iar problemele au continuat și după maturizare.

În ultimii 20 de ani au existat controvere majore despre efectele pe termen lung ale consumului de canabis de către adolescenți. Cercetări anterioare au arătat că minorii care încep să folosească marijuana înainte de vârsta de 16 ani au un risc mai mare de a face leziuni pe creier și de a suferi de boli mintale.

Citește și: Copilul dependent de internet. Cum îl dezveți

Adolescenții care fumează canabis au un risc crescut de a face schizofrenie

Adolescența este o perioadă critică în care consumul de marijuana poate fi dăunător,” a spus conducătorul studiului, dr. Sylvina Mullins Raver. ”Am dorit să identificăm motivele pentru care consumul de marijuana este riscant pentru adolescenți și dacă acest risc este sau nu real”.

”Am observat la șoarecii adulți care au fost expuși la marijuana în perioada pubertății că aveau afectate fucțiile cognitive”, a declarat Raver.

Ceea ce ne-a șocat a fost că, în ciuda faptului că au fost expuși la doze foarte mici de drog și pe o perioadă scurtă a adolescenței lor, leziunile pe creier au rămas și la maturitate.”

Conform echipei de cercetare, dacă există persoane care au un risc genetic de a dezvolta schizofrenie, consumul de droguri ar putea declanșa boala.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com