Pare de la sine înțeles, dar există și studii făcute de cercetători care certifică faptul că stresul de la serviciu poate provoca probleme în viața de cuplu, iar divorțurile din acest motiv sunt din ce în ce mai des întâlnite. Psihologul Cristina Ion-Rădulescu te sfătuiește să nu uiți că „oricine are parte de stres la servicu, dar lucrurile se rezolvă acolo și nu acasă”. Dar există și partea plină a paharului: o căsnicie solidă și o relație bună cu soțul tău te pot ajuta să treci mai ușor peste stresul de la muncă.

Nu-ți vărsa nervii pe soț

Ține cont că nu partenerul tău este de vină, dacă șeful te-a călcat pe nervi. În niciun caz nu trebuie să ți-i verși pe partener. Pe moment poate că te vei simți mai bine. După umilințele pe care le-ai îndurat la muncă unde ai fost nevoită să taci și să înghiți, acum poți să te arăți puternică și să îi tai celuilalt vorba. Dar oare pe termen lung este o strategie bună? De ce să-l îndepărtezi chiar pe cel care ar trebui să-ți fie cel mai bun aliat? Dar dacă amândoi veniți nervoși de la muncă și vă certați? Aceste conflicte vor eroda destul de repede relația voastră.

Calmează-te înainte să ajungi acasă

De aceea, psihologul îți recomandă să încerci să te liniștești înainte de a ajunge acasă. Nu înseamnă să-ți ascuzi problemele de partener, ci doar să comunici cu el într-o stare un pic mai bună. Totodată, nu începe să-i turui necazurile de cum ai intrat pe ușă. Lasă un timp în care să vă puteți relaxa. Mâncați împreună, beți un pahar cu vin și ascultați melodii care vă aduc aminte de momente mai bune. Pune în discuție probleme mai dificile doar atunci când sunteți amândoi mai odihniți și într-o dispoziție mai bună. Pe de altă parte, atunci când treci prin momente grele în timpul zilei, gândește-te la clipele plăcute pe care le vei petrece seara cu soțul tău.

Relaxați-vă împreună

Aveți grijă și de relația voastră. Pe cât posibil, făceți-vă timp să ieșiți împreună – dacă nu puteți un week-end, măcar o seară pe săptămână. Programează și nu lăsa la voia. Ar fi bine ca nici momentele intime dintre voi să se rărească sau să dispară cu desăvârșire. Nu te gândi doar la sex. Bineînțeles că este important, dar la fel de importante sunt și clipele de tandrețe în care să vă bucurați că sunteți împreună.

cristina radulescu-ion psihologRitual care te ajută

”Stresul de la locul de muncă îți poate influența puternic relația de cuplu. Este foarte important să înveți să cum să separi lucrurile pentru că riști să devii insuportabilă acasă. Este greu, dar cu câteva trucuri mici poți învăța cum să-ți lași nervii la serviciu și să vii acasă zâmbitoare. Discută cu partenerul tău numai aspectele foarte importante și numai dacă ai nevoie de sfatul lui. Dacă vrei doar să te descarci, atunci mai bine discută cu o prietenă sau cu o colegă în care ai încredere. Ascultă-l și tu la rândul tău, pentru că sigur are și el de povestit ceva. Creează-ți un ritual care să te ajute să te detașezi. De exemplu mergi puțin pe jos printr-un parc, asculți muzică liniștitoare la căști în metrou sau fă o baie cu spumă după ce ai ajuns acasă dacă ai suficient timp.”