Gelozia, o problemă

O altă problemă generată de lipsa stimei de sine este gelozia. Atunci când nu te consideri sufi cient de bun pen tru a câștiga dragostea cuiva, crezi că îți poți pierde partenerul oricând în favoarea altcuiva. În cazul în care soțul tău se confruntă cu această dificultate, „poți detensiona situația comunicându-i prin cuvinte, dar și prin atitudinea ta, că îl înțelegi. Arată-i că tu ai încredere în el și cere-i ca și el, la rândul lui, să aibă încredere în tine. Îl poți ajuta și susține, însă fii conștientă de faptul că doar el se poate schimba pe sine însuși, dacă dorește”, spune psi ho terapeutul.

Comunicare și planuri comune

Dar dacă tu ești în această situație, Tedy Creștin te sfă tu iește „să co munici sincer cu soțul tău. Con s truiește cât mai multe îm pre ună cu el pe toate planurile. Ar fi bine să vă formați același cerc de prieteni. Poate chiar să lucrați împreună sau să vă sus țineți reciproc în ceea ce faceți. Participați amândoi activ la edu cația copiilor. Cere-i ajutorul pentru a gestiona gelozia”.

Psihoterapeutul amintește de „un caz în care soția stătea acasă cu copilul și era geloasă pe soț, care lucra foarte mult. În urma ședințelor, sentimentul nu a dispărut, însă fiecare a înțeles că viața înseamnă adaptare con tinuă. Bărbatul a realizat că, deși muncește ca să aducă bani, trebuie să își ajute soția și să o mai degreveze de sarcinile ei, iar ea a început să comunice cu el despre problemele lui din ca ri eră și incertitudinile referitoare la viitor. Doamna a început să urmeze cursuri pe internet pen tru a-și diversifi ca preocupă ri le și pentru a fi pregătită pentru reintegrarea profesională. A realizat că e ca pa bilă să facă mai multe și s-a simțit mai bine.”

psihoterapeut Tedy Creștin, www.adaptabil.co

psihoterapeut Tedy Creștin, www.adaptabil.co

FORȚA VINDECĂTOARE A IUBIRII

„În opinia mea, ar fi de dorit ca amândoi să utilizeze forța iubirii și bucuria de a fi împreună pentru a crește stima de sine a amândurora. Un factor important este acceptarea și auto-acceptarea. Când aceasta este deficitară, acceptarea necondiționată a partenerului de către celălalt poate face minuni. Atunci când vede că îl iubești cu toate defectele lui, reale sau închipuite, se poate vindeca pentru că atitudinea ta este un balsam miraculos pentru toate rănile din trecut. Este util ca partenerii să se cunoască bine unul pe altul și pe ei înșiși. Cu cât ei vor construi mai mult împreună și vor avea succes pe mai multe planuri, cu atât mai mult le va crește stima de sine.”