Etapele unei relații: 1. ”Luna de miere”

O primă etapă este ”luna de miere” și la propriu, și la figurat. În această perioadă, accentul este pus pe partea erotică. Energiile sunt pozitive. Fiecare face compromisuri. ”Omite” să vadă diferențele și defectele celuilalt. Ambii sunt foarte optimiști în legătură cu viitorul. Caută să-și arate partea frumoasă și să impresioneze.

Citește și: Vârstele căsniciei. În ce etapă vă aflați voi?

Etapele unei relații: 2. Cunoașterea reciprocă

Partenerii își povestesc copilăria, visurile, aspirațiile, problemele cu care se confruntă. Deși este o perioadă frumoasă și plăcută, cei doi încep să sesizeze diferențele dintre ei, valorile, scopurile și prioritățile divergente, modul deosebit de a gândi și acționa.

Etapele unei relații: 3. Lupta pentru putere

Fiecare își dorește să-l schimbe pe celălalt, să-și impună mai mult dorințele și regulile lui. În funcție de construcția psihologică a partenerilor, încep criticile, certurile, înțepăturile, glumele caustice. Unii ajung să se ignore. Fiecare testează limitele celuilalt. Multe relații se destramă în această etapă.

Citește și: Cele 5 etape prin care trec cuplurile la începutul relației

Etapele unei relații: 4. Reconcilierea

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Dacă relația supraviețuiește, fiecare înțelege limitele celuilalt, ce poate să-i ceară și ce nu, unde, cum și cât pot colabora sau schimba ceva. Dacă partenerii ajung în etapa aceasta, înseamnă că fiecare are anumite beneficii în relație, mai mici sau mai mari pe care le primește, acceptând și ceea ce nu-i place. Unele relații se destramă în perioada precedentă pentru că există persoane care consideră că a intervenit plictiseala, rutina și că nu mai este nimic nou de explorat. Uneori, viața sexuală dispare și partenerii devin nemulțumiți de siguranța și de predictibilitatea legăturii.

Etapele unei relații: 5. Construcția

Dacă se trece de etapa a patra, cei doi încep să se simtă în largul lor. Se ajută reciproc în îndeplinirea visurilor și aspirațiilor. Soții pot iniția noi proiecte comune fără lupte de putere. Ei au decis deja cine conduce sau cine decide în anumite privințe. Se cunosc, se acceptă și își doresc ca celălalt să fie fericit și împlinit. Se pot redeschide și explorările sexuale, iar la unele cupluri acest domeniu nu a fost niciodată în dificultate.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com