Prin studiul persoanelor care afirmă că sunt fericite, s-a ajuns la concluzia că starea de fericire este produsă fizic în cortexul prefrontal stâng al creierului și este legată de neurotransmitatorii dopamină, oxitocina, endorfine, oxid nitric și serotonină.

Citește și: 5 lecții despre viață pe care le putem învăța de la copii

Ce spun psihologii că este fericirea: un cockteil de substanțe din creierul nostru

Potrivit psihologului Laura Maria Cojocaru, dopamina mediază transferul emoțiilor pozitive între cortexul prefrontal stâng și centrii emoționali din nucleus accumbens. Mai mult, dopamina este în strânsă legătură cu sentimentul de fericire care apare la realizarea unui obiectiv, la reușită.

Ce spun psihologii că este fericirea. Ce activități dau senzația de fericire

“Oxitocina este produsă de hipotalamus și secretată de glanda pituitară și este legată de fericirea care apare atunci când suntem îndrăgostiți sau când ne alintam copilul, animăluțul ș.a. Endorfinele (morfina naturală) sunt stimulate de oxitocina și au legătură cu lipsa durerilor fizice și euforia simțită în urmă exercițiilor fizice sau când suntem entuziasmați de o persoană, idee, situație. Oxidul nitric este produs prin intermediul valvei situate în faringele nazal, motiv pentru care respirația nazală este foarte importantă. Oxidul nitric are un efect de calmare ce determina la nivel celular o reacție în lanț, prin intermediul căreia vasele de sânge se relaxează și se dilată. Nu în ultimul rând, serotonină este stimulată tot de oxitocina și este responsabilă de creșterea stării de spirit, creșterea încrederii, determinării și a unei mai mari doze de autoacceptare”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com

Vezi și cele mai frumoase citate despre fericire.