Jesse Bering face un rezumat al cercetării vaste pe care au întreprins-o psihologii Gordon Gallup, Rebecca Burch și Steven Platek. Ei au documentat că, pe lângă sperma care reprezintă mai puțin de 5 procente din lichidul spermatic, acesta mai conține numeroase substanțe benefice femeilor: mai mult de 50 de componente diferite (hormoni, neurotransmițători, endorfine și substanțe imunosupresante), care influențează femeia din punct de vedere biologic, comportamental și psihologic.

Sperma conține substanțe care influențează starea de spirit

“Poate cea mai frapantă descoperire a lor sunt substanțele care influențează benefic starea de spirit,” scrie Bering, psiholog și cercetător. ”Există substanțe care au efect anxiolitic, dar nu se limitează la acestea. Lichidul spermatic conține cortizol (crește afecțiunea față de partener), oxitocină (dă o stare de spirit bună), prolactină (antidepresiv natural), substanțe care stimulează producția de tirotropină (un alt antidepresiv), melatonină (induce un somn odihnitor) și chiar și serotonină (cel mai cunoscut neurotransmițător care se pare că induce starea de fericire).”

”Medicamente naturale”

Sistemul reproducător al femeii este considerat chiar și de medicina modernă modul ideal de administrare a medicației pentru că are o capacitate mare de absorbție. În acest mod substanțele benefice din spermă pătrund în sistemul circulator. Folosirea prezervativului văduvește femeia de aceste substanțe extraordinare, considerate de Bering un adevărat ”Prozac natural”. Acestea ajută la creșterea optimismului și a stimei de sine.

Stare de spirit mai bună

Atunci când cei trei psihologi au făcut studiul preliminar cu 300 de subiecți în 2002, au descoperit că tinerele femei care au mărturisit că partenerii nu foloseau niciodată prezervativ aveau o stare de spirit mult mai bună și mai puține simptome depresive, conform Beck Depression Inventory, inclusiv mai puține gânduri suicidale decât cele ale căror parteneri foloseau de obicei sau întotdeauna prezervativul. Bering relatează că Gallup, Burch și Platek au mai descoperit că ”femeile expuse la spermă se concentrează mai bine și rezolvă mai bine probleme cognitive”. Bineînțeles, pentru a-ți păstra sănătatea, relațiile sexuale neprotejate trebuie practicate doar cu un partener sănătos și fidel, pentru a preveni riscul bolilor cu transmitere sexuală.

Sursa foto: 123rf.com